Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Slovacia, la un pas de decizia care pune Rusia pe jar: Avioanele sale MiG-29 pot ajunge în Ucraina, după ce Polonia s-a angajat să-i protejeze spațiul aerian

avioane mig-29 slovacia

Într-o mișcare care ar putea prevesti transferul avioanelor sale de luptă MiG-29 către Ucraina, Slovacia a ajuns la un acord cu Polonia vecină pentru ca avioanele poloneze F-16 să patruleze spațiul său aerian, astfel încât să elibereze de sarcini flota slovacă de avioane de luptă de fabricație sovietică, notează The New York Times.

Polonia și Slovacia, ambele membre NATO care se învecinează cu Ucraina, se numără printre cei mai fermi susținători ai alianței în ceea ce privește eforturile conduse de americani pentru a ajuta Ucraina să reziste invaziei Rusiei. Ei au permis ca un flux constant de arme să treacă prin teritoriile lor în Ucraina și au făcut presiuni pentru sancțiuni tot mai dure împotriva Moscovei.

După o întâlnire între miniștrii apărării din cele două țări, care a avut loc vineri la Bratislava, capitala Slovaciei, Polonia a declarat că forțele sale aeriene vor începe să patruleze deasupra Slovaciei ca parte a eforturilor lor comune de a ajuta Ucraina. Nu a fost dat un termen pentru momentul în care vor începe manevrele.

Ministrul slovac al apărării, Jaroslav Nad, a declarat că Polonia va interveni pentru "a avea grijă de spațiul aerian al Republicii Slovace atunci când Slovacia va decide să își imobilizeze avioanele MiG-29".

Slovacia nu a spus în mod explicit că își va trimite MiG-urile în Ucraina, dar a evocat posibilitatea de a face acest lucru - cu condiția să găsească o modalitate alternativă de a-și proteja spațiul aerian, ceea ce acordul cu Polonia pare să realizeze. În această lună, Slovacia a trimis sistemul său de apărare aeriană S-300, de fabricație sovietică, în Ucraina, după ce Statele Unite au fost de acord să îi furnizeze un sistem înlocuitor de rachete Patriot, care să completeze bateriile de apărare aeriană deja oferite temporar de Germania și Olanda.

Dornică să își înlocuiască MiG-urile învechite cu avioane de război mai moderne, Slovacia a semnat în 2019 un contract de 800 de milioane de dolari cu Lockheed Martin Corp pentru 14 F-16. Deși livrarea acestor avioane a fost amânată - inițial trebuiau să fie livrate în ianuarie 2014 - orice transfer de MiG-uri slovace către Ucraina ar pune presiune asupra Statelor Unite pentru a accelera sosirea avioanelor F-16.

Ucraina a cerut în repetate rânduri avioane MiG de la țări membre NATO care sunt foste state satelite ale Uniunii Sovietice și care încă mai au în flotele lor aceste avioane de război, livrate înainte de prăbușirea comunismului.

Cu toate acestea, în primele săptămâni ale invaziei rusești, țările NATO au fost reticente în a transfera avioane de război, temându-se că ar putea fi expuse riscului unor lovituri de retorsiune din partea Rusiei, care a avertizat în mod repetat că va viza armele care intră în Ucraina dinspre Occident.

Luna trecută, Polonia a refuzat să furnizeze direct Ucrainei propria flotă de MiG-29, oferindu-se în schimb să transporte avioanele la o bază militară a Statelor Unite din Germania, de unde ar putea fi apoi transportate în Ucraina. Washingtonul, îngrijorat de provocarea Rusiei, a refuzat oferta.

Cu toate acestea, pe măsură ce războiul continuă, cu rapoarte credibile despre atrocitățile comise de Rusia, reticența de a furniza Ucrainei arme mai mari și mai bune se estompează, în ciuda avertismentelor tot mai amenințătoare din partea Moscovei. Președintele Rusiei, Vladimir V. Putin, a amenințat săptămâna aceasta cu lovituri de retorsiune "fulgerătoare" împotriva oricui "intenționează să intervină din exterior și să creeze o amenințare strategică pentru Rusia care este inacceptabilă pentru noi". Într-o aparentă referire la arsenalul de arme nucleare și/sau hipersonice al Rusiei, el a spus că "le vom folosi dacă va fi nevoie".

Aliații NATO s-au angajat acum să încerce să ajute Ucraina cu arme mai avansate și mai grele, iar Statele Unite au încercat să organizeze trimiterea de armament din epoca sovietică din fostele țări din blocul sovietic pe care armata ucraineană să îl poată folosi fără o pregătire suplimentară semnificativă.

Dar aceste transporturi sunt decizii suverane, nu ale alianței, iar NATO este de așteptat să susțină aranjamentul bilateral polono-slovac propus, despre care a fost aproape sigur informată în prealabil.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.