Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Slovacia va declanşa o anchetă asupra rolului său în răpirea unui manager vietnamez la Berlin

Food Navigator
europa est austria italia ungaria romania bosnia polonia slovacia

Slovacia va declanşa o anchetă asupra rolului său în răpirea anul trecut, la Berlin, a unui manager vietnamez, a anunţat luni un purtător de cuvânt al Parchetului, citat de cotidianul Dennik N, informează marţi AFP, potrivit Agerpres.

"După examinarea dosarului complet, procurorul însărcinat cu analiza lui l-a împuternicit pe anchetator să angajeze urmăriri penale în legătură cu delictul de restricţionare a libertăţii personale, cu complici", a declarat pentru cotidian Michal Surek, purtătorul de cuvânt al Parchetului regional din Bratislava. 

Bărbatul răpit, Trinh Xuan Thanh, 52 de ani, fost director al unei companii publice vietnameze care încerca să obţină azil politic în Germania, se plimba prin parcul Tiergarten în iulie 2017, în Berlin, când a fost urcat cu forţa într-o camionetă şi apoi transportat în Vietnam, aparent prin Republica Cehă şi Slovacia. 

Potrivit Dennik N, Parchetul slovac dispune de mărturiile a doi poliţişti care au declarat că l-au văzut pe omul de afaceri târât într-un avion al guvernului slovac care ulterior a servit pentru transportarea lui spre Hanoi. Ei au confirmat versiunea publicată de Dennik N la începutul lui august în baza mărturiilor unor poliţişti ce doreau să-şi păstreze anonimatul.

Citește și: Boris Johnson ar amâna procedura de Brexit cu cel puțin șase luni în cazul în care ar ajunge premier

La acea dată, oficiali slovaci au dezminţit că autorităţile de la Bratislava au luat parte cu bună ştiinţă la transportarea omului de afaceri vietnamez, iar premierul Peter Pelligrini a declarat că executivul său va colabora în totalitate cu justiţia pentru a face lumină în acest caz. 

Răpirea a provocat o criză diplomatică între Germania şi Vietnam. Parchetul federal german a anunţat că acel comando a acţionat la "iniţiativa serviciilor guvernamentale vietnameze". Guvernul a reacţionat la acest incident expulzând doi diplomaţi vietnamezi şi convocându-l pe ambasadorul acestei ţări de mai multe ori. 

Potrivit versiunii oficiale a Hanoiului, Thanh a ajuns în ţara sa natală de bună voie, pentru a răspunde acuzaţiilor de deturnare de fonduri, fapte ce ar fi fost comise în perioada în care el conducea o companie de construcţie ce făcea parte din cel mai important grup petrolier vietnamez. De atunci, el a fost condamnat la două pedepse cu închisoarea pe viaţă. 

Guvernul comunist vietnamez a lansat în 2016 o importantă campanie anticorupţie ce a vizat zeci de bancheri, oameni de afaceri şi politicieni consideraţi până atunci intangibili. Potrivit observatorilor, s-a avut în vedere şi eliminarea rivalilor politici.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.