Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rușii presează în direcția Sloviansk - Kramatorsk. Lupte grele în jurul orașului Siversk pentru ultimele redute ucrainene din Donbas

thanhnien
Sloviansk Kramatorsk Donetk Luhansk Lugansk

Sâmbătă, trupele rusești și-au întețit atacurile de artilerie în estul Ucrainei, în timp ce forțele de apărare se așteaptă la ceea ce, în opinia oficialilor ucraineni, ar fi o nouă ofensivă îndreptată asupra acestui oraș aproape pustiu, unde separatișii au facilitat izbucnireaa unei revolte susținute de Moscova din urmă cu opt ani, scrie The Wall Street Journal, preluat de agenția Rador.

În ultimele zile, trupele rusești și-au comasat artileria și rachetele în Sloviansk și în localitățile învecinate, exercitând presiuni asupra puternicelor poziții deținute încă de trupele ucrainene in regiunea Donețk.

Sâmbătă după-amiază, o asemenea rachetă a lovit o bază militară improvizată, aflată într-o fabrică din satul Konstantinovka, făcându-i pe soldații ucraineni luați pe nepregătite să fugă din zonă în urma unei explozii. Atacurile care au urmat câteva minutee mai târziu, în care s-au folosit proiectile cu fragmentație, și-au ratat însă ținta, aterrizând într-o zonă rezidențială din apropiere. Atacurle au incendiat clădiri, au distrus copaci și au spart ferestrele. Mai mulți civili au fost duși de urgență la spital.

În această săptămână, obervatori ucraineni și străini au estimat că Rusia părea să facă o pauză în ofensiva sa din Donbas, un ținut format din regiunile Donețk și Luhansk Miercuri, Institutul pentru Studii de Război, o instituție din Washington, a subliniat că, „pentru prima oară în cele 133 de zile care s-au scurs de la începutul războiului”, Rusia nu a mai reclamat cuceriri teritoriale, dar asta nu înseamnă că pauza ar însemna o „încetare completă a ostilităților”.

În momentul când Rusia își va relua ofensiva, probabil că ea se va concentra asupra Slovianskului și asupra Kramatorskului, o localitate din apropiere, după cum afirma, vineri, primarul din Sloviansk, Vadim Liah. Atacurile asupra orașului Sloviansk, din urmă cu două săptămâni, s-au soldat cu 18 morți și par menite să-i terorizeze pe locuitori, să-i convingă să plece și să perturbe operațiunile Ucrainei din spatele frontului, a mai spus el.

Chiar și în decursul acestei pauze, forțele rusești au anunțat că se îndreaptă spre Sloviansk. Agenția de presă TASS a transmis că, sâmbătă, un oficial din partea separatiștilor a pretins că forțele Moscovei au ocupat satul Grigorievka, din apropierea orașului Siversk. Potrvit estimărilor Institutului pentru Studii de Război, ofensiva Rusiei va depăși Siverskul, aflat la circa 40 km de Sloviansk.

Dar Liah afirmă că, în general, luptele au încetat în ultima vreme. Deși forțele rusești pretind în continuare că avansează, în ziua următoare, ele pierd deseori tocmai teritoriul cucerit, iar asta se întâmplă în urma unor ciocniri minore.

„Uneori, inamkcul înaintează 5 kilometri, după care e respins imediat”, spune el. „Astfel încât există o anume zonă cenușie. Nu cred că frontul înaintează”.

Pentru Rusia, cucerirea orașului Sloviansk ar marca o victorie strategică, având în vedere că el se află în calea mai multor drumuri regionale, fiind totodată nodul central în transportul local. Cucerirea ar avea și o importanță simbolică din cauză că el a fost implicat în revolta din 2014, când separatișii au ocupat sediul poliției locale, transformându-l în cartier general al revoltelor din regiune.

Potrivit unui anunț apărut pe pagina web a președinției, sâmbătă, președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a înlocuit pee Adrij Melnik, ambasadorul Kievului în Germania, precum și emisari ai țării din India, Republica Cehă, Norvegia și Ungaria.

Anterior, Melnik a iritat Germania după ce l-a criticat pe cancelarul Olaf Scholz pentru decizia sa de a nu se duce la Kiev, o decizie asupra căreia el a revenit ulterior. El a cerut totodată Germaniei să-și întrerupă toate importurile de energie din Rusia.

Sâmbătă, Ministerul rus al Apărării a anunțat că forțele sale au distrus o serie de depozite de muniții din Siversk și Bahmut, alte două localități asupra cărora, potrivit unor surse ale armatei ucrainene, Rusia își va continua ofensiva din Donețk. Ministerul a mai spus că forțele ruse au atacat și poziții ale ucrainenilor din Soledar, un oraș din apropiere.

La începutul săptămânii, președintele rus Vladimir Putin a avertizat că forțele sale „nici măcar nu și-au început” luptele în Ucraina. Vineri, Kremlinul a pretins că în operațiunile din Ucraina e implicat doar o mică parte din potențialul militar al Rusiei.

Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, a declarat, sîmbătă, că ofensiva a atins deja un obiectiv important al Moscovei. „Rusia a început într-adevăr să-și facă socotelile. La fel ca în cazul Uniunii Sovietice. Și, în mai multe privințe, chiar mai serios”, a scris pe Telegram fostul președinte și premier rus.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.