Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Smida Jazz Festival 2018 aduce muzicieni ca Marlyn Mazur și Sons of Kemet în Apuseni

wondatunes.com
jazz

Cea de-a treia ediție a Festivalului internațional dedicat jazz-ului de avangardă de la Smida, Cluj, programează muzicieni de primă mărime ai momentului, în concerte care au loc în aer liber, în inima Parcului Natural Apuseni, între 17 și 19 august, potrivit organizatorilor.

Ediția a treia a Smida Jazz Festival debutează pe 17 august, cu cvartetul românilor de la Muntet, inițiat de saxofonistul Alex Munte, alături de Albert Tajti (pian), Michael Acker(contrabas) și Victor Stoica (tobe), care au promis incursiuni în lumea free jazz-ului lui Ornette Coleman şi John Coltrane, cât și momente de improvizație colectivă, de jazz de avangardă.

Primii invitați străini care urcă pe scena din Apuseni sunt polonezii din trioul (pian-bas-tobe) Immortal Onion, una dintre revelațiile noului val de muzică de avangardă. Vedetele primei seri sunt indiscutabil britanicii de la Portico Quartet, comparați de publicaţia The Guardian cu Radiohead, The Cinematic Orchestra și Efterklang, cu acordurile lor care trec de la folk, la trip-hop, electronic și minimal.

Proiectul Krisper, inițiat de Adi Stoenescu (pian electric) împreună cu Alex Arcuș (saxofon) și Marcel Moldovan (tobe), deschide, pe 18 august, cea de-a doua zi de festival, împreună cu Michael Acker (bas) și Harvis Cuni Padron (trompetă), cu un sound agresiv, obținut dintr-o combinație de jazz, rock și pop și o afinitate pentru improvizație și experiment, spun producătorii evenimentului.

Recitalul lor este urmat de Barabás Lőrinc Quartet, din Ungaria, trupă construită în jurul trompetistului considerat un catalizator al muzicii de improvizație din Budapesta, cu prestații în concert la Montreaux Jazz Festival şi iTunes Festival (Londra).

Finlandezul Kimmo Pohjonen este protagonistul finalului zilei de sâmbătă, cu prestațiile sale explozive la acordeon, un instrument pe care l-a transformat în partener de dans și performance pentru spectacolele sale susținute în formule diferite de la colaborările cu Kronos Quartet, cu o parte dintre membrii King Crimson, la formula de trio, alături de cele două fiice, scrie Mediafax.

Tot unei trupe românești îi revine și deschiderea ultimei zile de festival, atunci când seria de recitaluri este deschisă de Paperjam, proiectul fondat de Mihai Moldoveanu (JazzyBIT), căruia i se alătură pe scenă Lucian Naste (Helen), Alexei Țurcan (Travka) și Radu Pieloiu (Sebastian Spanache Trio), într-o formulă pe care muzicienii o consideră "o trupă de simțit, nu de ascultat".

Ultimele două prestații muzicale din 2018 vin la Smida de la Sons of Kemet, unul dintre cele mai apreciate grupuri britanice ale momentului, condus de saxofonistul Shabaka Hutchings, și de la Spirit Cave, grupul scandinav adunat în jurul percuționistei Marlyn Mazur, cunoscut pentru colaborările cu artiști precum Miles Davis sau Jan Garbarek. Alături de Mazur sunt Nils Petter Molvaer (trompetă, descris drept "pionier al future jazz-ului"), Eivind Aarset (care asociază chitarei inovația și avangarda din jazz) și Jan Bang (live sampling, considerat un "electronics guru").

"Pe parcursul celor trei zile vor fi organizate activități atât educative (lecturi publice cu autori, club de lectură, diverse ateliere), cât și recreative (yoga, tururi prin împrejurimi alături de ghizi). După apusul soarelui, în aer va răsuna muzica avangardistă a nouă grupuri, dintre care trei românești și șase străine", anunță organizatorii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.