Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Social-democraţii din Germania şi-au ales o conducere care poate ameninţa coaliţia cu Angela Merkel

angela merkel

Ministrul german de finanţe şi vicecancelar în guvernul condus de Angela Merkel, Olaf Scholz, a pierdut sâmbătă alegerile interne din cadrul Partidului Social-Democrat german (SPD), la conducerea acestuia fiind aleşi doi politicieni care ar putea ameninţa continuarea coaliţiei cu creştin-democraţii cancelarului Angela Merkel, relatează agenţiile AFP şi EFE, potrivit AGERPRES.

Tandemul format din Norbert Walter-Borjans şi Saskia Esken, foarte critici faţă de această coaliţie, a fost ales la preşedinţia bicefală a SPD de 53,06% dintre membrii partidului care au votat, faţă de 45,33% cât a obţinut tandemul pe care Olaf Scholz l-a format cu Klara Geywitz.

Circa 54% din cei 426.630 de membri ai SPD au participat la acest scrutin, care a fost precipitat de demisia de la conducerea partidului anunţată în iunie de Andrea Nahles, la numai un an după ce ea devenise prima femeie preşedinte al acestei formaţiuni ce are o istorie de peste 150 de ani.

Citeşte şi: VIDEO Imagini absolut ȘOCANTE din vasul în care 14.000 de oi au fost LĂSATE captive vreme de 3 zile de autoritățile române

Andrea Nahles cedase în faţa tensiunilor interne apărute în partid după ce acesta a pierdut în ultimii ani constant din popularitate la ultimele runde de alegeri, sondajele cotând în prezent SPD la numai 13-14% din intenţiile de vot, mai puţin decât Verzii sau extrema dreaptă.

Norbert Walter-Borjans şi Saskia Esken, aleşi la conducerea SPD după o nouă formulă a unui tandem paritar, au promis că vor reexamina acordul privind ''Marea Coaliţie'' cu conservatorii cancelarului Angela Merkel, aşa cum prevede o clauză privind o asemenea analiză la jumătate de mandat inclusă în acordul încheiat în 2018.

Cei doi noi lideri ai SPD, puţin cunoscuţi publicului până în prezent, au un program plasat mai la stânga şi cer mai multe politici sociale şi investiţii. Walter-Borjans şi Saskia Esken critică politica economică a ''datoriilor zero'', susţinută de Scholz, sau timiditatea actualului guvern în materie de mediu. Ei au fost de altfel sprijiniţi de mişcarea foarte activă a ''Tinerilor socialişti'' şi de ramura germană a ONG-ului ''Fridays for future'', mişcarea împotriva schimbărilor climatice iniţiată de adolescenta activistă suedeză Greta Thunberg.

Noua conducere mai trebuie validată şi de Congresul federal al SPD, care se va desfăşura între 6 şi 8 decembrie la Berlin.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.