Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Socialiștii europeni îndeamnă Republica Moldova să recunoască genocidul Basarabean

Parlamentul European
parlamentul-european-pe-strasbourg

Partidul Social Democrat European (PSDE) salută Rezoluția de astăzi a Parlamentului European privind recunoașterea ca genocid a Golodomorului și își exprimă solidaritatea cu poporul ucrainean. Într-o declarație publicată astăzi, PSDE îndeamnă autoritățile Republicii Moldova să recunoască oficial drept genocid și foametea din Basarabia, organizată de regimul sovietic în anii 1946-1947, conform deschide.md.

„Partidul Social Democrat European salută Rezoluția de astăzi a Parlamentului European privind recunoașterea ca genocid a GOLODOMORULUI: uciderea în masă prin înfometare a milioane de ucraineni de către regimul sovietic. PSDE își exprimă solidaritatea cu poporul ucrainean, care a suferit această tragedie, în special cu supraviețuitorii Holodomorului și cu familiile acestora. Totodată, ținem să reamintim că poporul nostru la fel a trecut prin drama foametei organizate de regimul sovietic în anii 1946-1947, în care și-au pierdut viața sute de mii de moldoveni. Îndemnăm autoritățile Republicii Moldova să recunoască oficial drept genocid împotriva poporului nostru această crimă abominabilă”, se arată în declarația PSDE.

Totodată, formațiunea anunță că se angajează, prin intermediul familiei politice social democrate europene din care face parte, să promoveze pe agenda instituțiilor europene recunoașterea de către comunitatea internațională a înfometării din Basarabia drept genocid.

Potrivit unei decizii a Parlamentului Republicii Moldova, în cea de-a treia sâmbătă a lunii aprilie este marcată Ziua comemorării victimelor foametei organizate din anii 1946-1947. Totuși, autoritățile nu au recunoscut această crimă drept genocid.

Astăzi, Parlamentul European a calificat drept genocid foametea din Ucraina provocată de sovietici în urmă cu 90 de ani şi care a dus la moartea mai multor milioane de oameni.

Într-un text votat în cvasi-unanimitate (507 de voturi pentru, 12 contra şi 17 abţineri), eurodeputaţii reuniţi la Strasbourg apreciază că această foamete, denumită de ucraineni "Golodomor", a fost comisă de „regimul sovietic cu intenţia de a distruge un grup de persoane, supunându-le în mod deliberat la condiţii de viaţă ce duceau în mod inevitabil la anihilarea lor fizică”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.