Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Socialiştii şi Podemos din Spania vor coopera pentru formarea unui nou guvern

podemos-presser-king

Socialiştii spanioli, plasaţi pe primul lor la alegerile legislative din aprilie, dar fără să fi obţinut majoritatea absolută în parlament, s-au înţeles marţi cu partidul stângii radicale Podemos pentru a coopera în vederea formării unui guvern, potrivit AGERPRES.

Cele două partide nu au anunţat totuşi un acord de coaliţie, socialiştii continuând să exploreze toate configuraţiile posibile pentru a se sprijini pe o majoritate într-un Parlament spaniol foarte fragmentat.

Regele Felipe al VI-lea l-a invitat săptămâna trecută pe şeful guvernului în exerciţiu, socialistul Pedro Sanchez, care asigură interimatul, să-i ceară un mandat pentru formarea unui nou guvern.

Citește și: Pericol pentru Viorica Dăncilă! Unul dintre cei mai vechi lideri ai PSD vrea să preia hățurile

Pedro Sanchez, care a avut o convorbire marţi cu şeful Podemos, Pablo Iglesias, a ameninţat cu convocarea alegerilor anticipate dacă celelalte partide nu-i facilitează sarcina.

Iglesias doreşte să participe la o coaliţie guvernamentală, dar Sanchez nu s-a arătat favorabil acesteia până în prezent, sprijinul stângii radicale nefiind suficient pentru a-i garanta o majoritate parlamentară, ci riscând să împiedice ralierea altor partide.

Purtătoarea de cuvânt a grupului parlamentar socialist, Adriana Lastra, a indicat că cei doi lideri se înţeleseseră pentru a explora mijloacele de formare a unui "guvern al cooperării progresiste".

Citește și: Acuzații grave: ‘Pupincuriștii, populiștii, acoperiții și ignoranții și-au făcut datoria și de data asta’

Sanchez urma de asemenea să aibă o întrevedere marţi cu liderul partidului de centru-dreapta Ciudadanos, Albert Rivera, şi cu cel al Partidului popular - conservator - Pablo Casado.

Partidul Socialist (PSOE) a obţinut 123 de locuri în parlament în aprilie, iar Podemos 42, ceea ce îi lasă împreună la 11 locuri distanţă de majoritatea absolută (176). Aportul partidelor regionaliste, în special separatiştii catalani, este posibil, dar necesită fără îndoială negocieri îndelungate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.