Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Societatea de securitate cibernetică slovacă Eset dezvăluie o campanie de atacuri cibernetice ţintite în Orientul Mijlociu

CCIR
suport cibernetic

Societatea de securitate cibernetică slovacă Eset a dezvăluit marţi o campanie de atacuri cibernetice ţintite în Orientul Mijlociu legate de Candiru, o foarte discretă companie israeliană sancţionată la începutul lui noiembrie de SUA, relatează AFP.

"Credem că un client al Candiru a comis aceste atacuri", cu instrumentele furnizate de societate, a explicat pentru AFP Matthieu Faou, investigatorul Eset care a efectuat ancheta.

Eset nu identifică explicit acest client, dar dă indicii care trimit spre Arabia Saudită.

Societatea de securitate cibernetică dezvăluie că serverele utilizate de atacator au nume de domenii de acelaşi tip ca acelea utilizate într-o altă campanie atribuită Arabiei Saudite de Citizen Lab, un laborator specializat al Universităţii din Toronto.

Campania descoperită de Eset este un atac de tipul "watering hole" şi a fost depistată între iulie 2020 şi august 2021.

Aceasta constă în compromiterea victimelor infectând cu un malware site-uri perfect legitime pe care aceste persoane sunt susceptibile să le frecventeze.

În acest caz concret, site-urile prinse în capcană erau site-uri ale media sau ale furnizorilor de acces la internet, site-uri guvernamentale sau ale unor companii de aeronautică militară, care prezintă o legătură cu Yemenul şi conflictul din această ţară, potrivit Eset.

Un organism media britanic (Middle East Eye), societatea italiană Piaggio Aerospace, site-uri oficiale ale statului iranian, sirian şi yemenit şi site-uri ale grupării proiraniene Hezbollah au fost de asemenea afectate.

Atacatorul a creat, de asemenea, o versiune falsă a site-ului salonului medical Medica de la Dusseldorf, în Germania, potrivit Eset.

Potrivit lui Matthieu Faou, nu este vorba despre o campanie de masă, ci de una extrem de ţintită, vizând un număr de persoane cel mai probabil "foarte foarte scăzut", informează Agerpres.ro.

Pe 4 noiembrie, Departamentul american al Comerţului a plasat pe lista sa neagră Candiru şi alte trei societăţi specializate în vânzarea de instrumente de atac informatic - grupul israelian NSO, editorul software-ului spion Pegasus, societatea rusă Positive Technologies şi cea din Singapore Computer Security Initiative Consultancy (Coseic).

Această prezenţă pe lista neagră restrânge schimburile comerciale cu societăţile desemnate, potrivit AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.