Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

„Societatea studenților români” - Prima organizatie a studentilor romani care studiau in strainatate!

wikipedia.org
I C Bratianu
La data de 2 decembrie 1845 se înființa la Paris „Societatea studenților români”, în frunte cu Ion Ghica, C. A. Rosetti și Scarlat Vârnav.
Președinte de onoare a fost poetul Alphonse de Lamartine care, mai apoi, a devenit ministrul afacerilor externe al guvernului revoluționar provizoriu, sub al cărui patronaj ființa și „Societatea studenților români” de la Paris. Printre membrii fondatori se numărau și frații Ion Brătianu și Dumitru Brătianu, Dimitrie Bolintineanu, Mihail Kogălniceanu și Nicolae Bălcescu. După absolvirea studiilor lor peste hotare, aceste personalități au revenit în țară și au pus bazele Statului Român modern.
-
Ion Ghica, în ale sale „Scrisori către V. Alecsandri”, își amintea că: “La 1846, pe când mă găseam și eu la Paris, s-a mai înființat și o altă societate: Societatea studenților români, cu scop d-a ajuta și a încuraja la studii pe tinerii fără mijloace bănești. Erau membri acelei societăți mai toți românii aflători atunci în Paris: C.A. Rosetti, Kogălniceanu, Nicu Bălcescu, Al. Catargiu și frate-so Calimac, Grigorie Romalo, Scarlat Vârnav (mai în urmă devenit Popa Vârnav), Nicu Ruset, Bălănescu, Ion Ghica și mai mulți alți. Societatea aceasta era pusă sub patronajul poetului Alfons de Lamartine și avea un comitet compus de Ion Ghica, președinte, C.A. Rosetti, secretar, și Scarlat Vârnav, casier.”
-
„Societatea studenților români” a stat la baza fondării Ligii Studenților Români din Străinătate. Astăzi, 175 de ani mai târziu, studenții români apără și promovează drepturile și interesele academice, profesionale și culturale ale membrilor săi, precum și de a facilita contribuția lor la dezvoltarea României.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.