Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sociopol, în detaliu, despre alegerile din București

sociopol

Sociopol publică un sondaj despre viața politică a Bucureștiului. Rezultatele sale sunt cel puțin interesante.

Dar, mai întâi, o notă despre credibilitatea sondajelor. În momentul de față casele de sondare publică puțin și sporadic. Astfel, este greu să putem obține o validare dintr-o sursă independentă a datelor pe care le discut mai jos. Ma mult, înainte de închiderea robinetului la publicarea de sondaje persistau diferențe semnificative între INSCOP și CSCI (sursele cele mai abundente).

Mirel Palada, fost consilier de stat sub guvernul Ponta și reprezentantul Sociopol în spațiul public, prezintă metodologia rezonabil de detaliat. Mai mult, el vorbește transparent despre existența erorilor ne-statistice, deschidere lăudabilă și rar întâlnită în România.

Dar, una peste alta, este prudent să bănuim că Sociopol are cel puțin de un "bias al publicării". Altfel spus, dacă datele nu conveneau clientului nu le vedeam noi într-o mie de ani și în secunda în care datele vor înceta să convină clientului s-ar putea să începem iară să nu le vedem.

Acestea fiind spuse, să trecem la substanță. Sociopol estimează o prezență la vot de 50%; mare dar nu inimaginabil de mare. Informația este importantă pentru că, pe măsură ce oamenii care nu vor veni niciodată la vot își dau cu părerea, probabilitatea ca mediile calculate să fie corecte scade.

Din tabelul de mai jos observăm că PSD (plus ALDE) este avantajat în vasta majoritate a scenariilor imaginate. Însă avantajul său nu este decisiv decât dacă PMP îl scoate în cursă pe Traian Băsescu (2). Dacă Traian Băsescu și Nicușor Dan nu candidează, diferențele dintre candidatul PSD și candidatul PNL sunt, deja, în marja de eroare (3).

Dacă PNL îșî pune forța în spatele lui Nicușor Dan, acesta ajunge, practic, umăr la umăr cu candidatul PSD, atâta vreme cât acesta din urmă nu este Tăriceanu (4).

Trebuie spus că nici un scenariu nu descrie soarta PSD fără ALDE. Altfel spus, dacă PSD-fără-ALDE este cumva vulnerabil în fața atacurilor "dreptei", acest lucru nu se vede în sondajul Sociopol.

palada sondaj Click pentru a vedea imaginea întreagă. Sursa: Sociopol, chenare: Andrei Tiut. Exemplu de citire (1): În situația în care Șerban Nicolae, sprijinit de PSD și ALDE, candidează contra lui Ludovic Orban (PSD), Nicușor Dan (USB), Traian Băsescu: PMP, Mihai Mălaimare (PER), Ilie Năstase (UNPR), Ciprian Ciucu (M10) și Bogdan Diaconu (PRU), atunci scorurile fiecărui candidat, în procente, ar fi ...

Tot în tabel vedem cum, din afara partidelor mari, contează doar Nicușor Dan, Traian Băsescu și Călin Popescu Tăriceanu (probabil și Mircea Diaconu, dar acesta nu pare să fi fost testat independent). Ciprian Ciucu atinge maxim 6% în cel mai optimist scenariu iar M10, ca partid, este sub marja de eroare. Chiar și retragerea altor competitori pe culoarul anti-sistem duce votul mai degrabă către mai cunoscutul Mihai Mălaimare.

(Notă: ALDE  și chiar M10 sunt mult peste ce am putut vedea în alte sondaje pe București. Este drept, și scenariile sunt formulate diferit)

Dacă ne uităm la nivelul de notorietate, Nicușor Dan și Șerban Nicolae au probleme. Este greu de spus dacă acestea sunt critice sau nu (poate că ei sunt cunoscuți, totuși, măcar în electoratul țintă).

palada notorietateBogdan Diaconu, și, mai ales, Ciprian Ciucu, sunt cunoscuți doar de o minoritate dintre cetățeni.

În topul încrederii conduc Mircea Diaconu, Călin Popescu Tăriceanu și Victor Ponta, toți trei mai bine plasați decât Klaus Iohannis, în timp ce Vasile Blaga, Bogdan Diaconu și Ciprian Ciucu se află în coada topului.

palada incredere

Consultați sondajul integral aici.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.