Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Soldații ruși care s-au întors din război au continuat să ucidă și în țară: tulburarea de stres post-traumatic le-a distrus sănătatea mintală

ROMAN ROMOKHOV/AFP via Getty Images

Soldații ruși care s-au întors din război au fost condamnați pentru 116 crime în 2023, a anunțat Mediazona, un site de știri local. Este o creștere de aproape 900% față de anul precedent, când au fost 13 condamnări, a precizat Ministerul britanic al Apărării pe X, potrivit Business Insider.

Datele provin din statisticile publicate de Departamentul Judiciar al Curții Supreme privind activitatea instanțelor pentru 2023, a precizat Mediazona.

Afecțiuni precum tulburarea de stres post-traumatic (PTSD) și desensibilizarea la violență, crescute pe câmpul de luptă, persistă adesea mult timp după încheierea conflictului. Alcoolismul și abuzul de droguri exacerbează aceste probleme, a declarat săptămâna trecută Ministerul britanic al Apărării.

"Numărul mare de omucideri comise de soldații ruși în activitate și veterani se datorează probabil în parte problemelor cronice de sănătate mintală precară legate de război care dăinuie", a scris acesta.

La aceasta se adaugă revenirea la viața civilă a foștilor deținuți care s-au oferit voluntari pentru a servi în Ucraina și a-și asigura libertatea.Aceștia erau bărbați cu o înclinație preexistentă pentru infracționalitate și violență extremă, a precizat Ministerul britanic al Apărării.

Citând-o pe Olga Romanova, șefa organizației Russia Behind Bars, The New York Times a relatat că 15.000 de prizonieri grațiați s-au întors în societatea rusă după ce au servit în unități militare penale, precum Grupul Wagner și Storm Z.

Raportul New York Times a detaliat cazuri de prizonieri de înaltă securitate din Rusia cărora grupul de mercenari Wagner le-a oferit libertatea dacă sunt de acord să lupte în Ucraina.

Au continuat să ucidă și acasă

content-image

Un fost prizonier-soldat Wagner a fost condamnat de către tribunalul din Kirov, la 24 aprilie 2024, la 22 de ani pentru infracțiunile de ucidere și violare a unei femei în vârstă după eliberare, a precizat Ministerul britanic al Apărării.

Când fostul deținut și recidivist Viktor Savvinov a fost grațiat după ce a servit în Ucraina la începutul acestui an, se presupune că a ucis în stare de ebrietate două persoane la întoarcerea în satul său natal, potrivit rapoartelor.

"Este o poveste despre violența invizibilă", a declarat pentru NYT Kirill Titaev, sociolog rus și expert în criminologie la Yale. "Este o mare problemă pentru societate, dar pe care nu o recunosc".

Putin minimizează situația

Anul trecut, președintele rus Vladimir Putin a calificat drept "inevitabil" riscul ca deținuții grațiați să recidiveze după ce sunt eliberați, potrivit NYT. "Dar consecințele negative sunt minime", a spus Putin.

În martie, s-a raportat că Rusia a apelat la atât de mulți deținuți pentru a-și alimenta efortul de război în Ucraina încât închide unele închisori. Kremlinul recurge acum la recrutarea de femei condamnate pentru a-și reîntregi trupele.

Potrivit unor estimări recente ale Marii Britanii, aproximativ 450.000 de membri ai personalului rus au fost uciși sau răniți, iar alte zeci de mii de oameni și-au părăsit posturile de când a început invazia la scară largă, în februarie 2022.

NYT a relatat că, în toamna anului 2023, recrutorii au făcut un tur al închisorilor rusești oferind femeilor deținute o grațiere și 2.000 de dolari pe lună - de 10 ori salariul minim național - în schimbul servirii în roluri de front timp de un an.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.