Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Solicitanţii de azil din Grecia se bucură de protecţia Comisiei de drepturi ale omului - Aceasta se opune vehement exilării oamenilor

Politia de frontiera Grecia

Comisia naţională de drepturi ale omului din Grecia (GNCHR) a cerut vineri "să se pună capăt rapid exilării solicitanţilor de azil" înghesuiţi în taberele din insule, o situaţie despre care spune că încalcă drepturile omului şi obstrucţionează procedura de azil, relatează France Presse, citată de Agerpres.

"Oprirea rapidă a izolării solicitanţilor de azil este o necesitate absolută, nu numai pentru respectarea drepturilor fundamentale şi a păcii sociale, ci şi pentru ca gestionarea sistemului de protecţie internaţională să fie funcţional", se arată într-un comunicat al acestui organism consultativ guvernamental.

Acest apel intervine în urma vizitei unei delegaţii GNCHR în tabăra din Insula Samos, unde 7.200 de persoane trăiesc pentru 648 de locuri.

În total, peste 40.000 de solicitanţi de azil trăiesc în tabere insalubre situate în cinci insule din Marea Egee şi cu o capacitate de doar 6.200 de locuri.

Citeşte şi: Bilanț NEGRU în urma cutremurului care a zguduit Turcia: Zeci de morți și sute de răniți

"GNCHR a constatat că situaţia privind primirea şi condiţiile de viaţă ale solicitanţilor de protecţie internaţională în şi în jurul taberei Samos este scăpată de sub control şi subminează demnitatea umană".

Majoritatea solicitanţilor de azil sunt constrânşi să rămână în insule în virtutea unui pact semnat între Uniunea Europeană şi Turcia în martie 2016 vizând reducerea fluxului către Europa.

Guvernul grec a promis în septembrie anul trecut că va transfera 20.000 de persoane vulnerabile în Grecia continentală. Însă lipsa locuinţelor nu a permis executarea acestui plan.

Numeroase ONG-uri şi Înaltul Comisariat pentru Refugiaţi al Naţiunilor Unite au avertizat în mod repetat asupra condiţiilor "extrem de îngrijorătoare şi improprii" din taberele de pe insule.

Secţia greacă a organizaţiei umanitare Medici fără frontiere (MSF) a cerut de asemenea joi guvernului "să pună capăt exilării solicitanţilor de azil care trăiesc în condiţii inumane" în tabăra Moria de pe insula Lesbos. Cel puţin "140 de copii suferă de boli serioase şi au nevoie de îngrijiri medicale", a avertizat ONG-ul într-un comunicat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.