Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Solidaritate neștirbită cu Londra în cazul Skripal! UE îşi recheamă ambasadorul din Rusia

UE Uniunea europeana

Partenerii europeni ai Regatului Unit şi-au exprimat susţinerea unanimă, la Bruxelles, acuzând Moscova că este ”foarte probabil” în spatele otrăvirii fostului spion rus Serghei Skripal, în Anglia, şi au hotărât să-l recheme pe anbasadorul UE de la Moscova, relatează AFP, conform news.ro.

”Liderii Uniunii Europene (UE) s-au înţeles să considere, împreună cu Guvernul britanic, că Rusia este foarte probabil în spatele atacului de la Salisbury şi că nu există altă explicaţie plauzibilă”, a anunţat joi seara preşedintele Consiliului European, polonezul Donald Tusk, pe Twitter, în prima zi a unui summit european.

UE a decis totodată să-şi recheme ambasadorul în Rusia la ”consultări”, a anunţat premierul olandez Mark Rutte.

Premierul Viorica Dăncilă l-a CONVOCAT de URGENȚĂ pe ministrul Culturii: probleme mari cu Centenarul

Premierul britanic Theresa May a putut să conteze pe angajamentul preşedintelui francez Emmanuel Macron şi al cancelarului german Angela Merkel. Cei trei au discutat timp de aproximativ 20 de minute înaintea cinei de lucru.

”Incidentul de la Salisbury se înscrie în cadrul atacurilor purtate de Rusia contra Europei”, a declarat May la sosirea sa la Bruxelles. ”Ameninţarea rusă nu respectă frontierele”, a spus ea.

Obiectivul celor trei lideri era să însăsprească proiectul declaraţiei Celor 28, care stipula doar că ”statele membre iau foarte în serios evaluarea Guvernului britanic potrivit căreia este foarte probabil ca Federaţia rusă să fie responsabilă”.

SOLIDARITATE NEŞTIRBITĂ

Această condamnare -  în care Cei 28 declară că implicarea Rusiei este ”singura explicaţie plauzibilă” în atacul chimic de la Salisbury - le permite liderilor UE să afişeze o solidaritate deplină cu Regatul Unit şi să transmită un mesaj puternic descurajator Rusiei.

Condamnarea europenilor este un mijloc de a face Moscova să înţeleagă că o asemenea operaţiune - presupusul recurs la un agent neurotoxic de fabricaţie militară - nu va rămâne nepedepsită, a declarat pentru AFP un oficial european.

În afară de rechemarea reprezentantului UE la Moscova, unii lideri europeni au în vedere să expulzeze diplomaţi ruşi sau să-şi cheme ambasadorul, a precizat un oficial european.

Preşedinta lituaniană Dalia Grybauskaite a declarat că reflectează la o asemena expulzare.

Franţa s-a declarat de asemenea pregătită la ”posibile măsuri, decise la nivel naţional, în concert cu alte ţări europene”, potrivit Palatului Elysée.

”Suntem hotărâţi la nivel de declaraţie, iar în cazul în care va fi necesar prin noi măsuri, să reacţionăm în mod unit”, a comentat Angela Merkel.

Recep Erdogan pune stăpânire pe 'tot ce mişcă' în Turcia: O nouă acţiune de forţă asupra presei

”Aşteptăm o evaluare a datelor transmise de britanici Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC)”, a precizat cancelarul german.

Londra a expulzat 23 de diplomaţi ruşi, prezentanţi ca agenţi de informaţii ”nedeclaraţi”, sancţionând Moscova, şi a anunţat că niciun membru al Guernului nu se va duce în Rusia să urmărească meciurile din Campionatul Mondial de Fotbal în iunie şi iulie.

Rusia a răspuns anunţând expulzarea aceluiaşi număr de diplomaţi britanici şi oprirea activităţilor British Council pe teritoriul rus.

La Moscova, preşedintele rus Vladimir Putin a reunit joi Consiliul de Securitate rus, din care fac parte premierul Dmitri Medvedev şi toţi însărcinaţii în domeniul securităţii, în vederea ”unui schimb de puncte de vedere cu privire la politica inamicală şi provocatoare a Marii Britanii faţă de Rusia”, a anunţat Kremlinul.

PROBE DE SÂNGE

Liderii europeni nu au discutat joi despre impunerea unor noi sancţiuni Moscovei. Însă această poziţie ar putea să se schimbe la viitoare reuniune a miniştrilor de Externe din UE, pe 16 aprilie, la Luxemburg, în cazul în care sunt prezentate noi elemente ce permit implicarea Rusiei.

Un judecător britanic a anunţat joi că a autorizat să se ia probe de sânge de la fostul spion rus Serghei Skripal şi de la fiica sa Iulia, pentru a fi transmise unor experţi OIAC.

Ei vor putea astfel să procedeze la propriile analize ale substanţei folosite în momentul otrăvirii şi să anunţe dacă este vorba despre un agent din familia novicioc - aşa cum susţine Guvernul britanic.

Skripal şi fiica sa sunt spitalizaţi ”într-o stare critică dar stabilă”. Un poliţist britanic contaminat în timp ce le asigura o asistenţă, a fost externat joi.

Theresa May a hotărât să rămână la Bruxelles pentru a participa vineri dimineaţa la o continuare a discuţiile pe tema comerţului şi taxelor americane. Ea urmează să părăsească după aceea summitul, lăsându-şi omologii să discute în 27 despre viitoare relaţie post-Brexit cu Regatul Unit.

Summitul se va încheia în format şi mai redus, cu o dezbatere între Cei 19 membri ai zonei euro cu privire la viitorul Uniunii Economice şi Monetare (UEM).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.