Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Soluție ÎNDRĂZNEAȚĂ din Guvern: 'Dacă extragem gazele din Marea Neagră, vom ajunge primul producător de gaze din UE'

Wilhelmsen
offshore

Anton Anton, ministrul Energiei, a susținut, luni, că România trebuie să devină un hub de gaze naturale, în condițiile în care este producător și poate deveni chiar cel mai mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană (UE).

„Din statisticile europene s-ar părea că, în vreo câțiva ani de zile, dacă noi extragem gazele din Marea Neagră, vom ajunge primul producător de gaze din Uniunea Europeană, după Brexit. Se pare. Mi-aș dori lucrul acesta. (...) În niciun caz, România nu poate fi o concurență pentru gazul rusesc. Ca ordin de mărime, producția noastră este cu cel puțin un ordin de mărime mai mică decât cea a Rusiei. Atunci, noi trebuie să avem grijă ca, în regiune, să fim un factor de stabilitate și de echilibru, și, de ce nu, să fim un hub de gaze”, a afirmat Anton Anton, în cadrul conferinței „Profit Energy.forum”, conform Mediafax.

Ministru Energiei a menționat că este nevoie ca România să devină un hub de gaze în condițiile în care Ungaria, Bulgaria și Turcia se declară fiecare hub de gaze, deși niciunul nu este producător de gaze.

Corina Crețu o somează public pe Dăncilă după atacul lui Darius Vâlcov: 'Pentru mine a venit ca o surpriză această nouă poziționare'

Tot relativ la gaxele extrase din Marea Neagră, ministrul Energiei a menționat că România trebuie să se gândească cum le introduce în sistemul european, în condițiile în care BRUA (Bulgaria - România - Ungaria - Austria) i se pare o poveste frumoasă, o poveste de succes și poate deveni o soluție.

„Șantierul BRUA este în grafic. Mai mult, tot la BRUA se racordează și conductele care au aprobare de la Marea Neagră. Dacă am avea, un surplus extraordinar de gaze, România este conectată de toată lumea: Serbia, Bulgaria, Ungaria, Serbia, Ucraina, Moldova. Acestea sunt conexiuni bidirecționale, cu ajutor acestor conexiuni, România poate să importe și să exporte gaze”, a detaliat Anton Anton.

ALERTĂ - Cântărețul Mihai Constantinescu, internat de URGENȚĂ la spital

De asemenea, ministrul Energiei a reamintit că Transgaz a cumpărat Moldogaz, compania similară din Republica Moldova, aceasta fiind o altă conexiune facilă.

Oficialul de la Energie a mai susținut că de gaze ar putea beneficia și agricultura, datorită îngrășămintelor produse de combinatele de profil.

„Avem patru sau șase combinate care ar putea să funcționeze, dacă ar avea gaz, cu un minim de investiții, care crește, pe măsură ce ele stau. 2,5 miliarde de metri cubi ar putea consuma. Iată că am putea să utilizăm gazele din Marea Neagră. Am putea chiar să discutăm cu investitorii, cei care vor extrage gazele din Marea Neagră și să încercăm împreună cu ei să atragem pentru niște investitori în niște combinate îngrășămite chimice”, a mai spus Anton Anton.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.