Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Corina Crețu o somează public pe Dăncilă după atacul lui Darius Vâlcov: 'Pentru mine a venit ca o surpriză această nouă poziționare'

corina cretu

Comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu, a declarat luni, la București, că îi va solicita premierului Viorica Dăncilă, în cursul acestei zile, să îi comunice dacă Guvernul mai vrea să contruiască spitale regionale cu bani europeni sau dorește în parteneriat public-privat.

„Pentru mine a venit ca o surpriză această nouă poziționare pentru care nu am confirmare, la ora 14.00 am întâlnire cu doamna premier. Sigur, ne-am dori să avem clarificări în această privință. Noi avem de pildă spitalele regionale. Am înțeles, din declarațiile doamnei Pintea, în ceea ce privește cele trei spitale regionale, că vor fi trimise la CE până la sfârșitul anului. De aceea, o voi ruga pe doamna premier să ne confirme dacă acest lucru este valabil”, a declarat, luni, comisarul european Corina Crețu, conform Mediafax.

Ea a menționat că studiul de fezabilitate pentru spitale are alt cost față de cel vehiculat public.

„În realitate, studiul de fezabilitate costă 1,8 milioane euro. E un serviciu oferit de BEI. Pentru noi este important să avem o decizie guvernamentală privitoare la felul în care se va acoperi acest deficit de finanțare existent pentru construirea spitalelor. Și imediat după această întâlnire, voi transmite o scrisoare oficială. Noi dorim să știm dacă mai vor să folosească fonduri europene pentru spitale regionale. Eu cred că 100 de milioane pentru trei spitale de acest gen nu costă foarte mult. În 2014-2015 nimeni nu se gândea la spitale de această dimensiune. 104 milioane a costat designul, iar studiul de fezabilitate e 1,8 milioane euro”, a indicat Crețu.

Corina Crețu vine cu precizări după schimbul de replici cu Guvernul Dăncilă: 'Este datoria mea sa spun lucrurilor pe nume, altfel nu putem avansa'

Comisarul european a spus că liderul PSD Liviu Dragnea este un susținător al construirii spitalelelor regionale cu fonduri UE

„La CE noi nu vorbim de guvernul Ponta, Cioloș, etc. Aici vorbim de Guvernul român și e un efort pe care îl facem împreună. Între timp fiecare regiune a dorit să profite. Știți bine că sistemul sanitar suferă foarte mult. Vă spun cu sufletul deschis că atât domnul Dragnea, cât și domnul Ponta, au spus că nu renunță la aceste spitale”, a arătat Crețu.

Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă, a afirmat, joia trecută, pe Facebook, că e mai avantajos ca unele proiecte să fie făcute în parteneriat-public privat în România, în condițiile în care BEI elaborează studii în valoare de 120 milioane de euro.

"Cifrele nu mint niciodata. Hai sa vedem! Comisia Europeana aloca RO 150 milioane euro pentru studiile si constructia (inclusiv dotarea) a 3 spitale. Studiile, conform BEI, cei care le si elaboreaza, costa 120 milioane euro. Conform acelorasi studii BEI, constructia si dotarea celor 3 spitale costa 1,2 miliarde euro. (Probabil din cele 30 de milioane euro ramase). Intre timp, statul roman scoate in parteneriat public privat studiul, constructia si dotarea unui spital, cu 140 milioane euro. Asta, ca sa intelegem exact cum stau lucrurile!"; a scris Vâlcov pe Facebook.

Crețu, a scris, joi, pe Facebook, că este „mâhnită” de faptul că discuţiile despre finanțarea din fonduri europene a spitalelor regionale din Craiova, Iași și Cluj „se duc într-o zonă a speculaţiilor şi disputelor”.

La începutul anului, Crețu se declara îngrijorată cu privire la situația proiectelor pentru cele 3 spitale regionale.

„Sunt foarte îngrijorată de evoluţia proiectelor privind spitalele regionale care au fost aprobate în luna iulie 2015. Din păcate, construcţia celor 3 spitale regionale (Iaşi, Craiova, Cluj – n.r) este unul dintre proiectele care înregistrează mari întârzieri. Având în vedere că, aşa cum arată lucrurile în prezent, este puţin probabil ca lucrările să înceapă în 2019, autorităţile naţionale trebuie să accelereze demersurile pentru finalizarea studiilor de fezabilitate şi începerea implementării cât mai curând posibil. Un proiect de o asemenea anvergură pentru România necesită toată atenţia celor implicaţi”, a declarat Creţu, potrivit unui comunicat de presă al Reprezentanţei Comisie Europene în România.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.