Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Soluție japoneză: Întreaga populaţie să plătească pentru creşterea bugetului apărării

bloomberg.com
Fumio Kishida

Un grup de experţi care îi acordă consiliere premierului nipon Fumio Kishida în legătură cu planurile de majorare a bugetului apărării a recomandat ca povara financiară pe care o presupune această majorare să fie suportată de întreaga populaţie şi a avertizat împotriva recurgerii la obligaţiuni guvernamentale pentru plata ei, relatează Reuters şi Kyodo, potrivit Agerpres.

Recomandările în acest sens sunt cuprinse într-un document făcut public marţi, într-un context în care administraţia Kishida examinează modalităţile de a-şi pune în aplicare promisiunea de a majora "substanţial" cheltuielile militare pentru a contracara ceea ce Tokyo consideră a fi creşterea ameninţării de securitate din partea Chinei.

Dacă guvernul va decide creşteri de taxe în acest scop, va trebui să stabilească dacă să mărească impozitele companiilor sau să le ceară să plătească simplilor cetăţeni, prin creşterea impozitului pe venit sau alte mijloace.

Sănătatea fiscală a Japoniei este cea mai precară dintre principalele economii industrializate, datoria publică fiind mai mult decât dublul PIB, notează agenţia Kyodo.

Pe de altă parte, Japonia, care s-a angajat prin Constituţie să renunţe la război, şi-a limitat de multă vreme bugetul apărării la circa 1 la sută din PIB, adică sub 5 trilioane de yeni (35 miliarde dolari).

Formaţiunea lui Kishida, Partidul Liberal Democrat, are în vedere dublarea acestui buget, pentru a ajunge la nivelul de 2% din PIB, la fel ca în ţările membre NATO.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.