Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SOMAȚIE din partea BNR pentru Teodorovici: ROBOR nu are ce căuta în ordonanță, sper că Guvernul va face o analiză economică

adrian vasilescu

Raportatea la nivelul ROBOR a taxei pe lăcomie, anunțată de ministrul Finanțelor marți, nu este oportună, pentru că indicatorul este stabilit de piață, în funcție de reaitatea economică, a declarat miercuri Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, scrie Mediafax.

„Statul stă trei sferturi de lună pe cheltuieli făcute din împrumuturi de la bănci și nu poate să taxeze statul, filozofic vorbind, băncile care îi susțin activitatea cu această sintgmă, taxa pe lăcomie. Apoi, nu știu cum vine o diferențiere în funcție de ROBOR. ROBOR nu este stabilit de fiecare bancă, este o medie a dobânzilor la care băncile se împrumută între ele. O bancă care dă credit altei bănci poate să fie mai lacomă, pentru că și-a prins surata la înghesuilă, are nevoie de bani, și o taxează. Dar banca care a venit la împrumut este și ea lacomă? Și banca care a împrumutat și banca care este împrumutată vor fi taxate în funcție de nivelul ROBOR, care este stabilit de piață, iar piața stabilește nivelul ROBOR în funcție de realitatea din societate. Așa cum s-a întâmplat din octombrie anul trecut și până în vara acestui an, România a intrat într-un ciclu inflaționist care nu a avut nicio legătură cu realitatea economică, au fost pur și simplu șocuri inflaționiste create de instituții al statului care se ocupă de reglementarea prețurilor. La noi sunt prețuri reglementate, în sistemul național, la gaze naturale, la energie electrică, la energie termică, și aceste prețuri reglementate, când sunt modificate în creștere, produc șocuri inflaționiste, pentru că energia electrică și gazele se regăsesc în toate produsele.

Citește și: Discuție INCENDIARĂ, în sediul DNA, între Anca Jurma și Florentina Mirică! Jurma: Băi, deci e o armată de bărbați în această instituție! Ca șoarecii!

Nu știu ce caută ROBOR, și nu are ce căuta. Noroc că această ordonanță de urgență este în stadiul de proiect, știu că nu a fost adoptată. Cred că în Guvern se vor găsi voci, când se va discuta această ordonanță, care să facă o analiză economică a acestei situații și să explice celor care nu știu încă că nu este posibil să pui ROBOR ca motiv pentru taxare”, a spus Vasilescu la Digi 24.

Inevitabil clientul va plăti, a precizat Vasilescu. „Trebuie să se știe, când băncile sunt mai greu impozitate, normal că foate multe cheltuilei suportate cu acest impozite se vor regăsi în ceea ce plătesc cei ce se împrumută de la bănci”.

Guvernul a anunțat marți că intenționează să introducă o „taxă pe lăcomie” aplicabilă băncilor, în funcție de evoluția ROBOR.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.