Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Şomajul arădean este critic, cel mai mic de la Revoluţie, e nevoie de minimum 10.000 de muncitori

somaj

Conducerea Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Arad trage un semnal de alarmă privind nivelul foarte mic al şomajului în judeţ, cel mai scăzut de la Revoluţia din 1989, apreciind că ar fi nevoie urgentă de importul a cel puţin 10.000 de muncitori din zone non-UE, cum este Africa, potrivit Agerpres.

Directorul AJOFM Arad, Marinel Henteş, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, că lipsa de forţă de muncă afectează economia şi că ar fi nevoie de un "import masiv de muncitori din ţări non-UE".

"Atât de greu ca acum din punct de vedere al forţei de muncă nu a fost de când există AJOFM, adică de 23 de ani. Chiar dacă nu avem evidenţe şi pentru perioada anterioară înfiinţării Agenţiei, putem spune că avem cel mai mic şomaj de după Revoluţie. Rata şomajului de 1% este istorică, dar este critică pentru că cei aflaţi la ora actuală în şomaj sunt persoane din grupe cu nivel profesional foarte slab, iar în majoritatea repartizărilor pe care le facem ei se întorc pentru că nu corespund postului. Un şomaj între 3,5 şi 4% este de preferat pentru piaţa muncii. Situaţia este critică, de aceea apreciez că, fără un import masiv, foarte concentrat de forţă de muncă din ţările non-UE, România nu va putea să satisfacă nevoia de forţă de muncă şi asta are un impact major asupra creşterii economice", a spus Henteş.

Şeful AJOFM Arad consideră că România "nu este atractivă pentru angajaţii din UE", din cauza salariilor mai mici, de aceea trebuie să îşi îndrepte atenţia către Africa sau Asia. El spune că "ar fi bine ca la nivel judeţean, dacă nu naţional, să existe entităţi care să se ocupe de importul forţei de muncă".

"Românii nu se întorc mai ales pentru că au mulţi ani de când sunt în afara ţării, au acolo deja copii. Doar dacă ar fi o creştere salarială foarte mare probabil că s-ar întoarce unii. Ţările care ne pot furniza acum forţă de muncă sunt din zona Africii, de unde vin şi acum, dar în număr destul de mic. Cred că în judeţul Arad este nevoie urgentă de 10.000 de muncitori. Judeţul este poate cel mai atractiv pentru investitori datorită infrastructurii rutiere şi feroviare dezvoltate, având autostradă şi cale ferată pe coridorul european, dar cu toate acestea lipsa forţei de muncă poate pune piedici proiectelor mari de dezvoltare", a spus Marinel Henteş.

În prezent, în judeţ lucrează persoane recrutate în special din Sri Lanka, Pakistan şi Maroc, fiind angajate mai ales în construcţii şi transporturi, cum ar fi serviciile de taximetrie. Numărul muncitorilor din ţările non-UE nu este în evidenţa AJOFM, dar se estimează că sunt peste o mie.

Miercuri, la AJOFM Arad erau listate 1990 de locuri de muncă disponibile, cele mai multe din ultimii doi ani. Posturile sunt oferite de 279 de firme şi companii, iar cele mai multe sunt în industria automotive, construcţii şi transporturi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.