Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sonatrach şi Engie au încheiat un acord privind furnizarea şi vânzarea gazelor naturale

Compania de stat algeriană Sonatrach a încheiat un contract pe trei ani cu grupul energetic francez Engie privind preţul gazelor ce vor fi livrate prin gazoductul submarin Medgaz, cu o capacitate de 10 miliarde de metri cubi pe an, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Sonatrach şi Engie "au ajuns în Alger la un acord privind contractul de furnizare şi vânzare a gazelor naturale prin Medgaz". Contractul dintre cele două companii, încheiat încă din 2011, asigură aprovizionarea Engie cu gaze naturale de către Sonatrach, prin gazoductul Medgaz, a anunţat într-un comunicat firma din Algeria.

Firmele au convenit "ca preţul de vânzare din contract, care se va aplica pe o perioadă de trei ani, până în 2024, să fie stabilit în funcţie de condiţiile de pe piaţă", a precizat Sonatrach, fără a da publicităţii preţul.

De la invadarea Ucrainei de către Rusia şi impunerea sancţiunilor occidentale, gazul a devenit mult mai scump, iar preţul energiei în zona euro a urcat în ritm anual cu 41,9%, conform datelor Eurostat.

Cu ocazia semnării acordului, Sonatrach şi Engie au confirmat şi "intenţia lor de a extinde parteneriatul în domeniul gazelor naturale lichefiate (GNL) şi al gazelor naturale. Acordul va permite grupului algerian "să-şi consolideze cota în portofoliul de aprovizionare al Engie", a precizat în comunicat firma din Algeria.

Engie este un jucător major economic în Algeria, în special pe segmentul de explorare şi producţie a gazelor naturale, fiind şi principalul cumpărător al ţării de GNL.

Algeria furnizează aproximativ 11% din gazele consumate în Europa, faţă de 47% în cazul Rusiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.