Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sonda selenară Luna-25 a Rusiei lansată vineri se află sub controlul operatorilor de la sol

luna 25

Sonda selenară Luna-25 a Rusiei lansată vineri se află sub controlul operatorilor de la sol, informează Interfax, care citează agenţia spaţială rusă Roscosmos, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Rusia a lansat vineri prima sa sondă selenară din ultimii 47 de ani, în încercarea de a deveni prima ţară care reuşeşte o aselenizare controlată la Polul Sud al Lunii, o regiune în care se crede că ar exista râvnitele "buzunare" de apă îngheţată.

Racheta lansatoare Soiuz cu sonda Luna-25 a decolat, conform programului, la 02:10 ora Moscovei (23:10 GMT) de pe cosmodromul Vostocini, în regiunea Amur din Extremul Orient, potrivit imaginilor transmise în direct de agenţia spaţială Roscosmos.

Această misiune va filma aselenizarea sondei pentru a le permite geofizicienilor şi geologilor să studieze în detaliu proprietăţile regolitului (stratul pietros care acoperă suprafaţa lunii n.r.), rezistenţa solului şi alte caracteristici esenţiale ale structurii Lunii. Datele astfel obţinute vor permite aselenizări mai precise în viitor şi vor contribui la o mai bună planificare a sarcinilor experimentale.

Sonda Luna-25, care cântăreşte aproape 800 de kilograme, va aseleniza, în premieră, în apropierea Polului Sud al Lunii.

Ea urmează să ajungă pe orbita Lunii în cinci zile, unde va petrece apoi între trei şi şapte zile alegând locul potrivit pentru aselenizare. Potrivit unei surse din cadrul Roscosmos contactată de AFP, agenţia prevede o aselenizare a sondei în jurul datei de 21 august.

Lansarea sondei Luna-25 este prima misiune lunară a Rusiei din 1976.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.