Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sondaj: 2 români din 3 nu au auzit de Holocaustul din România

holocaust

Doar o treime din români știe că Holocaustul s-a petrecut și în România, arată un studiu al Institutului Național pentru Studierea Holocaustului Elie Wiesel. Potrivit acestui studiu, trei sferturi din români au auzit insa de Holocaust. Majoritatea celor care știe de Holocaustul românesc consideră că principala vinovată este Germania Nazistă și, mai puțin de un sfert din cei intervievați cred că Guvernul Mareșalului Antonescu este  vinovat pentru Holocaustul din România. De altfel, Mareșalul este considerat un patriot și un strateg de mai mult de jumătate din respondenți.

Exista un oarecare paradox în concluziile sondajului. Astfel,  peste jumătate din cei intervievați cred că Mareșalul Antonescu a fost un patriot și un strateg, dar, în același timp, îl consideră responsabil pentru crime împotriva romilor (46% din respondenți) și împotriva evreilor (30%).  Cifrele din acest studiu sunt, însă, mai bune decât cele dintr-o altă cercetare, făcută de institutul Elie Wiesel în 2007. Numărul celor care au auzit despre Holocaust este în creștere cu 12% față de acum opt ani, iar numărul celor care îl consideră vinovat pe Antonescu pentru Holocaustul din România a crescut cu 8%.

Cu toate acestea, interesul românilor față de problema Holocaustului este încă destul de redus, doar 12% dintre cei intervievați declarându-se mult sau foarte mult interesați de subiect. De ce Holocaustul din România nu e bine cunoscut de populație? Alexandru Florian, Directorul Institutului Ellie Wiesel, crede că e vorba despre neasumarea unor pete din istorie.

“Sunt două mari neajunsuri pe care societatea românească nu a reușit să le depășească. Pe de o parte în sistemul educațional, la orele de istorie, tematica Holocaustului, decenii la rând a fost cvazi-inexistentă. Începând cu anii 2000, în manualele de istorie de clasa a saptea, de clasa a unsprezecea,  a apărut subiectul exterminării populației evreiești, dar tratat într-o manieră destul de succintă. E vorba în principal de nesumare din cauza unor prejudecăți. Nu e numai cazul României, e cazul și al altor popoare, al altor țări. E foarte greu pentru mentalitatea publică a unui popor să-și asume petele negre. E foarte greu pentru societatea romnească să accepte că a existat o perioadă în care cei care s-au aflat la guvernare, s-au făcut vinovați de crime, de crime împotriva umanității, de anularea democrației”, a declarat, potrivit rfi.ro, Alexandru Florian.

De curând, România are o nouă lege care interzice negarea Holocaustului. O astfel de lege exista de altfel încă din 2005, însă diferența între cele două acte normative este că noua lege include sintagma “Holocaust pe teritoriul Romaniei”. Vechea ordonanță de urgență definea prin Holocaust persecuția și anihilarea everilor și a romilor de către Germania Nazistă și aliații săi în perioada 1933-1945. România a fost aliata Germaniei în perioada 1941-1944, deci negarea Holocaustului din România ar fi trebuit sancționată și pe baza acelei ordonanțe. Cum în spațiul public au existat în continuare negări, noua legislație introduce sintagma “Holocaust pe teritoriul Romaniei” pe care o definește drept “persecuția sistematică și anihilarea evereilor si a rromilor, sprijinită de autoritățile și instituțiile statului român în teritoriile administrate de acesta în perioada 1940-1944”. Negarea Holocaustului, în Europa sau în România, se pedepsește astfel cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

Ordonanța veche interzicea organizațiile și simbolurile cu caracter fascist, rasist sau xenofob, iar noua lege incrimenează și Mișcarea Legionară denumită acum drept “organizație fascistă care a activat în România sub denumirile Legiunea Arhanghelului Mihail, Garda de Fier sau Partidul Totul pentru Țară”.

Alexandru Florian spune că în spațiul public apar nenumărate derapaje și amintește un articol semnat recent de Corneliu Vadim Tudor care spune că nu a existat Holocaust în România. Institutul Elie Wiesel a prezentat într-o conferință de presă inclusiv imagini cu un preot ortodox făcând salutul nazist la un eveniment în memoria Mișcării Legionare de la Tâncăbești în iulie 2014.

Legea incriminează și încearcă să scoată în afara spațiului public tot ceea ce este simbol legionar sau fascist, tot ceea ce înseamnă cultul criminalilor de război, a celor care au fost condamnați pentru crime genocidare sau crime împotriva umanității. Acest lucru înseamnă toate acele persoane care la sfârșitul anillor 40 începutul anilor 50 au fost condamnate pentru participarea și rolul lor în cel de-al Doilea Război Mondial”, spune Alexandru Florian.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.