Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SONDAJ Candidații la Primăria Craiova: Olguța Vasilescu 34,39%, Buzatu 32,70%, Badea doar 13,73 %

Bătălia pentru Primăria Craiova este mult mai strânsă decât au încercat să acrediteze prin sondajele sau campanii media susținătorii Olguței Vasilescu, actualul primar, cel mai recent sondaj arătând că liberalul Horațiu Buzatu este la mică distanță de primarul PSD în preferințele electoratului. Un sondaj de opinie arată că Olguța Vasilescu (PSD) cu 34,39 la sută și Horațiu Buzatu (PML) cu 32,70 se situează la mare distanță de următorul clasat, Pavel Badea (PNL) care are doar 13,73 la sută din preferințele craiovenilor. Procentele vin să confirme polarizarea votului între două personalități puternice, reprezentante ale stângii în cazul actualului edil-șef și liberalul Buzatu, cunoscut om de afaceri craiovean. În cifre absolute, Olguța Vasilescu a fost preferată de 18045, Horațiu Buzatu de 17160 iar Pavel Badea de 7207 respondenți.

AICI TOATA CERCETAREA

Atacurile repetate între candidații PSD și PNL, de cele mai multe ori purtate cu un limbaj suburban, precum și acuzațiile grave de corupție pe care și le-au aruncat cele două tabere prin intermediul susținătorilor au făcut ca alternativa să fie reprezentată de un om de afaceri extrem de activ în dezbaterile publice. Olguța Vasilescu și Pavel Badea au imaginea deteriorată și după implicarea comună în crearea unei noi echipe de fotbal, supranumită “Craiolguța” sau “Clona” de suporterii Universități Craiova, un proiect eșuat prin lipsa de performanță a noii echipei. Anchetele DNA prinvind finanțatorul echipei întăresc imaginea de afacere necurată în care s-au implicat autoritățile craiovene. Atacurile dintre cei doi au fost interpretate de presa locală și de către opinia publică drept o regie menită să abată atenția de la colaborări subterane și de un blat politic. Ambii au făcut parte din echipa USL care a câștigat primăria iar funcțiile publice au fost împărțite între oamenii de încredere.

content-image

Privită inițial ca un dezavantaj pentru Buzatu, crearea unei noi formațiuni politice (Mișcarea Liberală) lipsite de politicieni care să fi fost angrenați în administrație, ci provenind în zona antreprenorială, pare a fi o carte câștigătoare. PML este singurul partid înființat în Craiova și fondatorii și-au anunțat intenția de a activa strict în plan local în această etapă.

Tendința de creștere și de polarizare a votului în cazul primilor doi s-a păstrat după prima etapă a sondajului chiar dacă în cursa electorală și-au mai anunțat intenția de a candida profesorul Mircea Năstase, Gheorghe Duduială, Gelu Vișan, Arthur Andrițoi sau independenții Gabriel Zamfir, Dan Cherciu și Ștefan Bică.

Sondajul a fost realizat în perioada 5-19 februarie 2016 prin intermediul aplicației Polls for Facebook din Montreal (Canada) și printre alții, este utilizată de CNN pentru alegerile prezidențiale din SUA. Au participat la sondaj un număr de 42.412 de respondenți, iar un număr de 10052 de utilizatori nu au votat (fie nu vor merge la urne, fie preferă alt candidat). În procente, categoriile de vârstă ale celor care și-au exprimat opțiunea sunt: 35-44 de ani (39 la sută), 45-54 ani (23 la sută) și 24-34 ani (19 la sută), 18-23 ani (8 la sută), 55-64 (7 la sută) și +65 (4 la sută).

Sondajul a fost inițiat de platforma „Craiova Noastră”iar acuratețea sa este dată de metodele de securizare care nu permit votul multiplu de pe o adresă IP, de pe mai multe conturi ID, email-uri sau repetat. Este pentru prima dată când în România se utilizează pentru sondarea tendințelor electorale și nu poate fi influențat sau modificat prin nicio metodă de către inițiator.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.