Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SONDAJ: Ce aşteptări au românii de la relaţia preşedinte-premier

Sondaj

Majoritatea românilor sunt de parere ca este mai bine ca presedintele si premierul sa faca parte din aceeasi tabara politica, releva un sondaj INSCOP.

Potrivit sursei citate, 61,3% dintre români cred ca este mai bine ca presedintele si premierul sa faca parte din aceeasi tabara politica pentru a se evita certurile, iar 38,7% considera ca este mai bine ca cei doi sa faca parte din tabere diferite pentru a se controla unul pe altul, chiar cu riscul certurilor si instabilitatii.

Raportat la cei care declara ca merg sigur la vot în primul tur, sondajul INSCOP arata ca 64,5% dintre respondenti cred ca este mai bine ca presedintele si premierul sa faca parte din aceeasi tabara politica pentru a se evita certurile, în timp ce 35,5% opteaza pentru cea de-a doua varianta.

Cercetarea sociologica indica si faptul ca majoritatea românilor prefera un presedinte mai tânar.
Astfel, 67,9% dintre români doresc un presedinte mai tânar, în timp ce 32,1% unul mai în vârsta. Raportat la cei care declara ca vor vota sigur în primul tur, 71,5% aleg prima varianta, în timp ce pentru un presedinte cu o vârsta mai înaintata opteaza 28,5% dintre respondenti.

De asemenea, conform INSCOP, 50,3% dintre români ar merge mai degraba pe mâna unui premier tehnocrat, în timp ce 49,7% cred ca este mai bine ca primul ministru sa fie membru al unui partid politic.
Raportat la cei care spun ca merg sigur la vot în primul tur, cifrele arata ca 48,8% dintre respondenti considera ca ar fi mai bine ca primul ministru sa fie un tehnocrat, în timp ce 51,2% prefera un premier membru de partid.

'Toate aceste variabile, chiar daca nu fac direct si nominal trimitere la o candidatura sau la alta, ne ajuta sa întelegem o serie de reglaje fine din interiorul mecanismului de vot, acele mici tendinte din comportamentul alegatorului care pot mobiliza sau demobiliza anumite segmente de electorat si care trec dincolo de culoarea politica, programe, imagini, chiar de persoane concrete. Pâna la urma, în astfel de opinii putem sa vedem care decalaje se pot recupera si care nu, dar si cum sa desenam tusele fine ale mesajelor si personajelor politice', afirma Darie Cristea, coordonator de proiecte INSCOP.

'Barometrul INSCOP-ADEVARUL despre România' a fost realizat de INSCOP Research la comanda Adevarul în perioada 2-8 octombrie. Volumul esantionului a fost de 1.095 de persoane si este reprezentativ pentru populatia României de 18 ani si peste 18 ani. Eroarea maxima admisa a datelor este de ? 3%, la un grad de încredere de 95%. Metoda folosita a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondentilor. Chestionarele au fost aplicate în 40 de judete si Municipiul Bucuresti, într-un total de 74 de localitati.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.