DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

SONDAJ - Ce cred românii despre Marea Unire şi cum vor să fie sărbătorit Centenarul

mediafax
logo Marea Unire

Institutul Român pentru Evaluare și Strategie – IRES a realizat o cercetare sociologică, la comanda Departamentului pentru Strategii Guvernamentale, cu privire la Marea Unire şi Centenar. Sondajul curpinde informaţii despre identitatea asumată a românilor, dorinţe cu privire la Centenar, dar şi opinia românilor despre ţara lor peste 100 de ani.

Vezi AICI întreaga cercetare sociologică! (.pdf)

Principalele rezultate ale cercetării sociologice România 100

Studiul realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie – IRES, la comanda Departamentului pentru Strategii Guvernamentale, a evidențiat faptul că Centenarul Marii Uniri este un eveniment așteptat la nivelul opiniei publice.

88% dintre respondenți consideră că Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 merită sărbătorită. Românii se așteaptă la un consens general pe tema celebrării Centenarului și la o implicare serioasă din partea instituțiilor cheie din societatea românească.

Vezi şi: RUPTURĂ în PSD de 1 Decembrie: Liderii partidului, 'împrăştiaţi'. Dragnea absentează. Cine este alături de Iohannis la tribuna oficială

Identitatea românească este una solidă și prevalentă identității europene și celei regionale. 70% dintre respondenți se consideră în primul rând români și apoi invocă identitatea regională sau europeană.

content-image

Ca o proiecție în viitor, 36% dintre români se așteaptă ca peste 100 de ani România să arate mai bine, în timp ce 25% se așteaptă ca ea să arate mai rău.

Există așteptări ca evenimentele să se deruleze deopotrivă în comunitățile importante ale românilor din diaspora și la nivel local, să implice cetățenii, să susțină toleranța și diversitatea etnică, să conecteze tinerii la istorie și să promoveze România.

Identitatea românească este una solidă și prevalentă identității europene și celei regionale. Astfel, mai mult de 70% dintre respondenți se consideră în primul rând români și apoi invocă identitatea regională sau europeană.

Marea Unire reprezintă un sentiment de mândrie pentru 73% dintre respondenți. 84% dintre respondenți consideră că Marea Unire este un eveniment pozitiv.

Meritele pentru înfăptuirea Marii Uniri sunt atribuite Regelui Ferdinand, „tuturor cetățenilor”, podiumul fiind completat de cei „care au murit în timpul Primului Război Mondial”.

content-image

33% dintre respondenți susțin că au avut persoane din familie care au participat la Primul Război Mondial sau la Marea Unire.

88% dintre respondenți consideră că Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 merită sărbătorită. 81% dintre respondenți consideră că ar trebui organizate evenimente de celebrare a Centenarului României. 83% dintre respondenți consideră că evenimentele ar trebui organizate la nivel național. 76% dintre respondenți consideră că evenimentele ar trebui organizate la nivel local, județean.

content-image

34% dintre respondeți consideră că Centenarul României ar trebui celebrat la nivel european, în schimb, 47% consideră că nu.

66% dintre respondenți văd Bucureștiul ca fiind orașul unde ar trebui realizate manifestări deosebite. Alba Iulia, cu 55%, ocupă locul secund, iar Iași, cu 36%, completează podiumul.

content-image

Felul în care va arăta România peste 100 de ani este privit cu optimism de respondenți. 36% consideră că va arăta mai bine, 20% la fel și numai 25% consideră că va fi mai rău.

33% dintre respondenți intenționează să-și petreacă ziua de 1 Decembrie 2018 participând la evenimente publice prilejuite de momentul aniversar, iar 13% vor organiza un eveniment privat special împreună cu familia.

Cu ocazia Centenarului Marii Uniri, România ar trebui promovată mai degrabă ca țara românilor, consideră 70% dintre respondenți și mai puțin ca un actor important pe scena europeană și mondială, acest lucru fiind susținut doar de 18% dintre respondenți.

content-image

Metodologie

Studiul a fost realizat în baza unei metodologii de cercetare integrată, cantitativă și calitativă. Principalele metode și tehnici utilizate în realizarea studiului au fost: ancheta sociologică, focus grupurile și dezbaterea co-creativă.

Colectarea datelor s-a făcut prin metoda CAPI (Computer Assisted Personal Interviewing) – chestionarele au fost aplicate față în față.

Universul vizat de studiu a fost populația de 16 ani și peste, neinstituționalizată, care locuiește în locuințe private, pe teritoriul României.

Reprezentativitatea: rezultatele sondajului de opinie au o marjă maximă admisă de eroare de ± 3% la un nivel de încredere de 95%.

Datele au fost colectate la domiciliul subiectilor. Colectarea datelor s-a realizat în perioada 1 Octombrie- 15 Noiembrie 2017

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Smart Start USA

CITESTE SI

EXQUIS.RO

REVISTABLOGURILOR.RO

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.