Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sondaj CNMR-CURS: 45 la suta dintre români doresc introducerea uniformei obligatorii în scoli în timp ce 26 la suta se declara impotriva

CNMR
copii scoala elevi

În urma unui sondaj realizat de CURS la comanda Coaliției Naționale pentru Modernizarea României (CNMR), românii au declarat în proporție de 45% că își doresc introducerea uniformei obligatorii în școli. Doar 26% dintre români se declară împotrivă.

Dezbateri și studii despre uniforma școlară au fost și vor mai fi. Fiind o situație care suscită un mare interes, părerile au fost mereu împărțite. Auzim adesea că uniforma școlară este o dovadă a responsabilității societății față de studiu care aduce cu sine o atmosferă profesională și care impune respect și disciplină, dar și sentimentul obligativității.

Într-o societate a luptei continue împotriva a tot felul de discriminări, am devenit conștienți de faptul că nu haina face școala, dar poate  contribui prin tot ceea ce reprezintă, la promovarea disciplinei școlare și la consolidarea mediul de învățare.

‘’Consider că ar fi frumos ca elevii să poarte uniforme în școli, cu condiția ca atât elevii cât și părinții acestora să fie de acord. Elevii, părinții și profesorii  vor fi cei care se vor înțelege asupra modelului uniformei, fiecare școală putând avea propriul model de uniformă. Uniformele ar trebui sa fie moderne, placute și nu foarte costisitoare! Cu siguranță că vor fi și elevi ale căror familii nu vor putea investi sume mari în procurarea uniformelor. De aceea consider că ar trebui alocate fonduri de la stat pentru uniforme, măcar pentru elevii cu situație financiară grea” a declarat Anton Hadar, Vicepreședinte CNMR și  Președinte Federația Sindicală Alma Mater.

‘’Nu cred că o abordare unitară, de sus în jos , de la minister spre copil, este potrivită în problema uniformelor. Am trăit vremuri în care uniforma era obligatorie și era una pentru toți șoimii patriei și toți pionierii. Desigur, dacă la nivel de școală se decide altfel, este bine ca elevii să poarte uniforma, atât timp cât nu îi împovărează suplimentar pe cei care își țin cu  eforturi copii la școală’’ a declarat Marilen Pîrtea, Vicepreședinte CNMR, Rector al Universității din Timișoara.

‘’Părerile sunt împărțite. În această situație nu întrunim unanimitatea părinților. Unii vor, alții nu. De aceea am lăsat la latitudinea Consiliilor de Administrație să hotărască acest luctru. În plus învățământul este gratuit prin lege și uniformele ar presupune costuri suplimentare. Avantajul se referă strict la reducerea barierei de tip social. Punând în balanță avantajele și dezavantajele, care sunt relativ egale, decizia trebuie să aparțină strict Consiliilor de Administrație. Acolo avem reprezentanți ai părinților și ai comunității locale, care știu standardul și istoria școlii. În funcție de acest lucru pot hotărî dacă uniforma ajută într-un final,  la creșterea actului educațional’’ a declarat Iulian Cristache, Vicepreședinte CNMR,  Președintele Federației Asociațiilor de Părinți din România.

”Prin acest tip de sondaje, CNMR  își propune să măsoare opinia ROMÂNILOR cu privire  la diverse decizii sau măsuri pe care România trebuie să le ia în creionarea de politici publice  și  care să corespundă nevoilor reale ale cetățenilor. Varietatea de opinii și opțiuni atât în cadrul sondajului cât și în cadrul CNMR, ne arată că acest subiect este unul important pentru societate și că se impune o dezbatere serioasă. Personal fac parte din cei 43% care sunt pentru uniforma obligatorie. M-am săturat de competiția stupidă  promovată între copii în funcție de hainele pe care le poartă. Sistemul de uniformă este folosit în cele mai democratice țări din lume, inclusiv la nivel universitar pentru școlile cu cele mai bune rezultate la învățătura, Consider că România are nevoie de rigoare, disciplină și respect în sitemul de învățământ, atât între elevi cât  și în relația cu cadrul didactic” a declarat președintele CNMR, Alexandru Cumpănașu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.