Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sondaj în Danemarca: o nouă formațiune de extremă dreaptă ar putea ajunge în Parlament; partidul propune interzicerea islamului și expulzarea musulmanilor

sondaj

O nouă formaţiune de extremă dreapta din Danemarca a cărei agendă include interzicerea islamului şi expulzarea a sute de mii de musulmani ar putea obţine locuri în parlament la viitoarele alegeri, conform unui sondaj de opinie publicat luni, citat de Reuters, transmite Agerpres.

Citește și: Primarul din Napoli, Luigi de Magistris, crede că serialul despre mafie Gomorra este de vină pentru creşterea delincvenţei

Formaţiunea "Stram Kurs" (Linia dură) a fost înfiinţată în 2017 de avocatul Rasmus Paludan, intrat iniţial în atenţia publică printr-o serie de clipuri anti-islam postate pe Youtube, inclusiv un aşa-zis "tribut adus libertăţii de exprimare" constând în incendierea unor exemplare din Coran învelite în slănină.

Potrivit sondajului realizat de Voxmeter, Stram Kurs ar obţine 2,4% din voturi, adică mai mult de pragul de 2% necesar pentru a accede în parlamentul danez.

Alte două sondaje publicate săptămâna trecută au indicat în mod similar că noua formaţiune ar putea intra în legislativ, cu procentaje între 2,7 şi 3,9% din totalul voturilor.

Dacă aceste cifre s-ar concretiza, ar însemna o lovitură pentru principalul partid populist din Danemarca, Partidul Popular Danez, care ocupă de decenii un loc central în politica ţării şi adoptă cele mai dure poziţii în privinţa imigraţiei.

Stram Kurs a strâns cele 20.000 de semnături necesare pentru a lua parte la alegerile legislative, care ar urma să se desfăşoare în Danemarca la 17 iunie cel târziu. În aprilie, poliţia daneză a arestat 23 de persoane, în urma tulburărilor generate de o manifestaţie organizată de liderul Stram Kurs. Premierul danez Lars Lokke Rasmussen, liderul Partidului Liberal, de centru dreapta, a condamnat manifestaţia şi nu se ştie dacă partidele din mainstream vor coopera cu noua formaţiune de extremă dreapta, dacă aceasta va intra în parlament.

Rasmus Paludan a fost condamnat mai devreme anul acesta la 14 zile de arest la domiciliu pentru rasism pentru o serie de remarci la adresa unei purtătoare de cuvânt a mişcării internaţionale Black Lives Matter (Vieţile negrilor contează), dar acesta a contestat sentinţa şi dezminte că a comis o ilegalitate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.