Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sondaj în Republica Moldova: Trei partide ar intra în parlament, socialiştii sunt pe primul loc în preferinţe

www.casata.md
Guvern Chișinău R Moldova

Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM) ar întruni jumătate din numărul total de voturi în cazul unor alegeri anticipate şi doar două alte formaţiuni politice - Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) şi Partidul Democrat (PDM) - ar mai putea accede în parlament, potrivit unui sondaj dat publicităţii luni de Fondul Opiniei Publice (FOM), informează Radio Chişinău.

Sondajul mai arată ca cetăţenii sunt în continuare divizaţi în privinţa vectorului geopolitic, nemulţumirea faţă de guvernare este în continuare mare, iar preşedintele Igor Dodon se bucura de cea mai mare încredere a populaţiei. Potrivit sondajului, PSRM ar acumula 50% din numărul respondenţilor care au exprimat o opţiune de vot, fiind urmat de PAS, cu 26% şi de PDM cu 6%, iar alte formaţiuni nu ar trece pragul electoral.

Aceste date se referă însă doar la alegerile pe liste de partid, nu şi la votul pentru candidaţii din circumscripţii uninominale. Igor Dodon, fost lider al PSRM şi preşedinta PAS, Maia Sandu, conduc şi în topul încrederii în personalităţile politice. Cercetarea mai relevă că peste jumătate din numărul de respondenţi susţin acţiunile şi deciziile lui Igor Dodon, în timp ce încrederea în parlament şi guvern este mult mai jos: doar 19% apreciază pozitiv activitatea executivului, iar 15% - pe cea a legislativului.

Peste 80% dintre respondenţi s-au declarat nemulţumiţi de starea actuala a lucrurilor în Republica Moldova, 70% ar vrea alegeri anticipate, iar doua treimi - modificarea Constituţiei. Jumătate dintre cetăţeni ar opta pentru sporirea atribuţiilor preşedintelui, potrivit sondajului. Cei mai mulţi cetăţeni moldoveni vor relaţii mai bune cu Rusia, iar numărul celor care ar opta în favoarea Uniunii Eurasiatice este puţin mai mare decât cei care opteaza pentru integrarea europeană. De asemenea, sondajul arată că doar a cincea parte din populaţie ar vota pentru unirea cu România sau aderarea la NATO, conform Agerpres.

Sondajul a fost realizat în perioada 22-29 octombrie, pe un eşantion de 4517 respondenţi, marja de eroare fiind de +/- 1,5%. Sondajul a fost realizat la comanda ziarului Timpul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.