Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SONDAJ: Investitorii se aşteaptă la o scădere abruptă a veniturilor

venituri

Investitorii au o percepţie uşor negativă privind creşterea economică şi atragerea de noi investiţii. Ponderea companiilor care se aşteaptă la o scădere a veniturilor în acest an a crescut la 20%, faţă de 6% în decembrie 2013, potrivit unui sondaj al Consiliului Investitorilor Străini (CIS).

Acestea sunt o parte din rezultatele indicelui percepţiei despre mediului de afaceri (Business Sentiment Index), realizat pe baza opiniilor exprimate de directorii executivi ai companiilor membre care au răspuns la chestionarul CIS, scrie Mediafax.

În chestionar, membrii CIS au oferit răspunsuri privind aşteptările legate de rezultatele operaţionale şi de creştere, perspectivele asupra investiţiilor de capital pentru anul următor, atractivitatea României comparat cu alte zone geografice similare în care companiile respective îşi desfăşoară activitatea, planurile referitoare la forţa de muncă şi aprecieri despre mediul administrativ, legislativ şi fiscal.

Astfel, un grup restrâns de respondenţi (3,5%) aşteaptă o creştere semnificativă a veniturilor în 2014, dar majoritatea (57,69%) se aşteaptă doar la o uşoară creştere a veniturilor în acest an. Procentul celor care aşteaptă o uşoară creştere a crescut de la 51,5% în decembrie 2013 la 57,69% în iunie 2014.

Pe de altă parte, numărul respondenţilor care se aşteptau la o scădere a veniturilor a crescut în mod considerabil, de la 6% în decembrie 2013 la 20% în iunie 2014. În acelaşi timp, procentul companiilor care se aşteptau la o menţinere a veniturilor a scăzut de la 39,3% la 19,2%.

În ceea ce priveşte investiţiile de capital şi planurile pentru forţa de muncă, 48% dintre respondenţi intenţionează să păstreze investiţiile de capital la acelaşi nivel înregistrat în anul precedent. De asemenea, 24,14% din ei estimează că investiţiile vor creşte, iar 6,9% văd scăderea semnificativă a acestora. În ansamblu, există o amorţire în ceea ce priveşte investiţiile, respondenţii afirmând deocamdată că "nu se întrevăd motive pentru o perspectivă mai optimistă; investiţiile aşteaptă probabil o perioadă mai benefică pentru a veni în România".

Se observă şi o scădere a răspunsurilor pozitive (27,5% în iunie 2014 comparativ cu 38,2% în decembrie 2013) privind atractivitatea investiţiilor de capital în operaţiunile din România atunci când concurează pentru finanţare cu alte proiecte din cadrul grupurilor.

Mai mult, nu sunt aşteptate schimbări majore în ceea ce priveşte forţa de muncă: 55,5% dintre respondenţi nu estimează creşteri ale numărului de angajaţi faţă de anul anterior, 24% planifică o creştere uşoară, în timp ce 20% estimează chiar o uşoară scădere.

Indicele CIS relevă existenţa unui sentiment general de precauţie datorită percepţiei uşor negative privind capacitatea de creştere economică şi de atragere de noi investiţii. În acelaşi timp, respondenţii au identificat indicatori economici încurajatori şi un potenţial semnificativ de creştere şi dezvoltare care nu este însă suficient exploatat.

Membrii CIS reprezintă un segment important din investiţiile străine directe în România, cumulând aproximativ două treimi din totalul acestora.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.