DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

SONDAJ IRES după Brexit - Românii, cei mai pro-UE europeni

F. P.
ires brexit

În 23 iunie 2016, după 43 de ani de apartenenţă la comunitatea europeană, 51.9% dintre cetăţenii britanici au votat pentru ieşirea Marii Britanii din blocul comunitar.

În contextul rezultatelor referendumului din Marea Britanie, IRES a investigat percepţiile cetăţenilor români cu privire la decizia britanicilor, dar şi atitudinile acestora cu privire la Uniunea Europeană şi statutul României în Uniune.

Câteva dintre concluziile studiului:

 • Cu toate că doar jumătate dintre români au auzit denumirea Brexit, 85% în total au auzit de ieșirea Marii Britanii din UE. Gradul de informare este mai crescut în rândul respondenților cu studii superioare și al celor maturi (36-65 de ani)
 • 62% dintre participanții la studiu care au auzit de evenimentele din Marea Britanie sunt de părere că se poate vorbi despre o criză a Uniunii Europene.
 • Responsabili pentru Brexit: politicienii din Marea Britanie și responsabilii UE
 • Românii rămân pesimiști. Ei anticipează efecte negative după ieșirea Marii Britanii din UE. Efectele negative vor fi resimțite într-o proporție ridicată de către cetățenii români
 • Peste jumătate dintre intervievați (53%) cred că Marea Britanie nu va avea pierderi majore după ieșirea din Uniunea Europeană, iar pierderile vor fi mai degrabă pentru Europa.
 • Aproximativ două treimi dintre participanți sunt de părere că ieșirea din Uniunea Europeană nu va slăbi poziția Marii Britanii ca putere mondială.
 • 65% dintre persoanele intervievate sunt de părere că și alte țări ar putea vota pentru ieșirea din UE
 • În ipoteza unui referendum privind rămânerea României în UE, 77% dintre respondenți ar vota pentru rămânerea în UE, 14% împotrivă, iar doar 6% nu ar merge la vot, respectiv 2% ar fi indeciși cu privire la opțiunea lor
 • Un sfert dintre români cred într-o posibilă destrămare a UE. O ipotetică destrămare a UE ar avea consecințe negative asupra României
 • 7 din 10 participanți care au auzit de Brexit sunt de părere că România ar trebui să accelereze procesul de integrare a României în Uniunea Europeană și doar 16% cred că acest proces ar trebui să fie încetinit.
 • Trei sferturi dintre persoanele intervievate își exprimă acordul cu ideea cum că este nevoie de un nou proiect european, în timp ce doar o cincime consideră că proiectul european ar trebui părăsit.
 • 69% dintre participanții la studiu cred că România are mai mult de câștigat prin integrarea în Uniunea Europeană.
 • 9 din 10 participanți la studiu sunt de acord cu ideea conform căreia România ar trebui să joace un rol activ în relansarea proiectului european, o proporție ușor mai crescută (93%) considerând că România trebuie să arate că este în continuare atașată valorilor și principiilor fundamentale ale Uniunii Europene.

Fișa tehnică a studiului:

Volumul eșantionului: 1160 indivizi de 18 ani și peste

Tipul eșantionului: multi-stratificat, probabilist, reprezentativ la nivel național

Reprezentativitate: eroare maximă tolerată de ± 2,9%

Perioada realizării anchetei: 13-15 iulie 2016

Metoda: Chestionarele au fost aplicate prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing)

IRES Perceptii Si Reprezentari Brexit Raport de Cercetare Grafic by IRES_ARES on Scribd

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.