Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SONDAJ Moldovenii recunosc că dau șpagă: Cui dau bani pentru a-și rezolva problemele

4tuning.ro
spaga

Cel mai des moldovenii oferă mită doctorilor, profesorilor și polițiștilor. Este una dintre concluziile unui sondaj realizat de Institutul Republican Internațional.

Totuși, potrivit studiului, rata celor care nu dau deloc mită a crescut în ultimii ani cu 15%, informează presa din Republica Moldova.

Potrivit sondajului, 76% dintre respondenți nu oferă deloc mită, iar alte 15% dau mită, însă ma puțin frecvent. 1% declară că oferă mită în fiecare zi.

Cel mai des, respondenții spun că dau plăți neoficiale doctorilor, pentru a primi servicii medicale (73%), profesorilor (40%) și polițiștilor (30%) pentru a evita o amendă (27%).

Întrebați însă dacă asupra lor corupția a avut un impact negativ, 14% au răspuns că a avut într-o măsură foarte mare, iar 49% au spus că nu a avut niciun impact negativ.

Potrivit respondenților, cauzele principale ale corupției sunt lipsa controlului din partea autorităților, sărăcia, precum și acțiunile oligarhilor și a oamenilor de afaceri.

Sondajul a fost realizat în perioada septembrie - octombrie 2021. Eșantionul cuprinde 1.619 de rezidenți permanenți din Republica Moldova cu vârsta de 18 ani și mai sus, cu drept de vot, din toate regiunile Republicii Moldova, cu excepția regiunii transnistrene.

Marja de eroare nu depășește +/-2,5%. Rata de răspuns este de 31%.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.