Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SONDAJE: Cifrele DEZASTRULUI pentru Klaus Iohannis. PNL resimte șocul/ANALIZĂ

www.adevarul.ro

Președintele Klaus Iohannis a câștigat mandatul pe un val de încredere extrem de mare, sondajele de la începutul anului 2015 creditându-l la 75% nivel de încredere, asta în timp ce în martie 2016 38% dintre bucureșteni au ajuns să nu mai aibă încredere în actualul președinte.

Schimbarea guvernului Ponta, incendiul de la Colectiv sau scandalul Antenelor, toate s-au reflectat asupra lui Klaus Iohannis, dar și asupra principalelor partide politice PSD și PNL.

După prima jumătate de an de mandat, președintele Klaus Iohannis a început să intre pe panta descendentă. Conform unui sondaj INSCOP, publicat în iulie 2015, Klaus Iohannis pierduse deja 15% la încredere, fiind cotat la 61,6%.

Până în luna septembrie a anului 2015, Iohannis a mai pierdut trei procente și a ajuns la 58,6%, în topul încrederii, conform unui sondaj INSCOP.

După incendiul din Colectiv, Klaus Iohannis a continuat să scadă dramatic în topul încrederii. Astfel, în noiembrie 2015, Klaus Iohannis ajunsese, conform unui sondaj CSCI, la 42% încredere.

content-image

Revenind în zilele noastre, conform unui sondaj CURS, președintele Klaus Iohannis nu mai este măsurat la încredere, ci la neîncredere. 38% dintre bucureșteni sunt total nemulțumiți de activitatea lui Iohannis. În decembrie 2014, Iohannis câștiga triumfal Bucureștiul cu 57,33%, ceea ce arată o scădere dramatică pentru președinte în rândul locuitorilor din Capitală.

Marile scandaluri care l-au afectat pe Iohannis

Președintele Klaus Iohannis s-a erodat în doar un an și patru luni de mandat, iar principalul reproș regăsit în răspunsurile oamenilor este reprezentat de lipsa de reacție. Președintele este acuzat că nu reacționează suficient de promt, dar mai ales că nu acționează suficient de incisiv.

Mandatul lui Iohannis a fost marcat de două crize: incendiul din Colectiv și închiderea Antenelor. Dacă în primul, Iohannis a reacționat rapid, dar a scăzut în încredere pe fondul unui fenomen general legat de lipsa de încredere a oamenilor în politică, în cel de-al doilea Iohannis a ieșit destul de rău.

În scandalul Antenelor, președintele a avut o declarație în urma căreia a fost acuzat că nu s-a poziționat de partea legii și, mai mult, că ar fi devenit favoritul trustului Intact.

Cum au evoluat PSD și PNL

Cota ridicată de încredere a președintelui Klaus Iohannis, imediat după alegeri (75%), s-a concretizat și în scorul politic al PNL, partidul care l-a propulsat la Cotroceni.

În mai 2015, conform unui sondaj INSCOP, PNL se situa la 44%, în timp ce PSD era la 37%. Pe fondul tensiunilor legate de guvernarea Victor Ponta, PNL a crescut la 44,5%, în timp ce PSD a rămas la 37%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna iulie 2015.

În septembrie 2015, PNL a mai pierdut trei procente și a ajuns de la 44% la 41%, în timp ce PSD a ajuns la 35%, conform unui sondaj INSCOP.

Tragedia din Colectiv și schimbarea rapidă a guvernului Ponta au fost de bun augur pentru PSD, dar n-au favorizat deloc PNL. Conform unui sondaj CSCI, dat publicității în noiembrie 2015, PSD ajunsese să aibă 39%, în timp ce PNL avea 35%.

Revenind în zilele noastre, conform unui sondaj CURS, publicat în 30 martie 2016, în Capitală PSD ar avea 35%, în timp ce PNL ar avea doar 26%.

Concluzii

Klaus Iohannis a intrat în mandat cu 75% încredere și, după un an și patru luni, a ajuns la sub 50%, o scădere foarte mare pentru un președinte.

De asemenea, PNL, partidul care l-a propulsat la Cotroceni, a scăzut odată cu Iohannis. De la 44% în martie 2015, la 26% în martie 2016. De remarcat că PSD s-a menținut în jurul acelorași valori, constant peste 35%, cu mici variațiuni care l-au dus la 39%.

Toate aceste cifre trebuie privite doar cu caracter orientativ. Interesele politice de moment pot dicta anumite creșteri sau descreșteri ale cifrelor, dar important este trendul.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.