Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sorin Blejnar este la DNA

blejnar

El vrea să depună un memoriu de închidere a acţiunii penale împotriva lui.

"Eu am venit să depun un memoriu prin care să cer clasarea lucrării și implicit stingerea acțiunii penale împotriva mea, motivat de mai multe înscrisuri pe care vreau să le depun, cele mai importante fiind două încheieri ale CAB și a completului de trei judecători de la ÎCCJ care stipulează foarte clar, sunt din aprilie 2013, că nu am nicio implicare în acest dosar, (...) că nu există niciun indiciu, darămite indicii temeinice sau probe care să ateste implicarea și vinovăția mea", a afirmat Blejnar la DNA.

El a explicat că depune memoriul acum deoarece săptămâna trecută a primit materialul de urmărire penală pe DVD și că după ce l-a studiat a constat că nu mai există nicio referire, în intervalul de un an de la respectivele decizii, că ar fi implicat.

Sorin Blejnar este cercetat alături de fostul său șef de cabinet Codruț Marta, soții Diana și Radu Nemeș, fostul șef al Vămilor Viorel Comăniță și fostul șef al SIPI Constanța Dan Secăreanu, întru-un dosar de evaziune fiscală de peste 15 milioane de euro.

În 17 iulie 2012, Sorin Blejnar a fost la DNA, unde i s-au adus la cunoștință acuzațiile din dosar.

"Procurorii DNA au început urmărirea penală față de Sorin Blejnar, fost președinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de complicitate la evaziune fiscală și sprijinire a unui grup infracțional organizat. În rezoluția de începere a urmăririi penale, procurorii au reținut că există indicii că în perioada mai 2011-iulie 2012, învinuitul Blejnar a acordat sprijin grupului infracțional organizat care a inițiat un amplu mecanism evazionist vizând sustragerea de la plata accizelor aferente a unor cantități de motorină comercializate pe piața internă sub denumirea unor produse petroliere inferioare", se arăta într-un comunicat al DNA de la acea dată.

Potrivit anchetatorilor, inculpații George Guliu, Dumitru Chirvăsitu, Andrei Florin Jugănaru și Radu și Diana Nemeș au constituit și coordonat o grupare infracțională prin inițierea unui amplu mecanism evazionist ce vizează sustragerea de la plata accizelor aferente a peste 33.000 de tone de motorină care au fost comercializate pe piața internă sub denumirea unor produse petroliere inferioare.

În această modalitate, bugetul de stat a fost prejudiciat cu peste 15,2 milioane euro, reprezentând accize și TVA neachitate, susțin procurorii anticorupție.

"Concret, motorina era achiziționată în regim suspensiv de la plata accizelor (deci fără a se achita aceste taxe) în scopul declarativ de a fi transformată în păcură. În realitate, motorina era de fapt revândută ca atare prin stațiile de distribuție de carburanți. În paralel, aceste operațiuni sunt justificate scriptic în contabilitatea SC Excella Real Grup SRL care, aparent, comercializează către firme tip 'fantomă' produse asimilate păcurii, taxate cu un nivel mult mai scăzut al accizelor decât motorina. Aceleași firme pun la dispoziție companiilor specializate în distribuția carburanților documente contabile din care să rezulte, în mod nereal, că au achiziționat motorină euro 5 pentru care a fost achitată acciza corespunzătoare", arată anchetatorii.

Activitatea de sprijinire a grupului a fost asigurată de Secăreanu și Comăniță, fie prin deconspirarea unor acțiuni operative, fie prin efectuarea unor controale formale la firmele implicate. Persoana care asigura legătura dintre firmele implicate în activitatea de evaziune fiscală și factorii de decizie ai ANAF ar fi fost Codruț Marta, arată DNA.

sursa agerpres

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.