DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Sorin Cîmpeanu a DEVENIT BRUSC suspicios: Avalanșa de cereri de testare a elevilor ridică semne de întrebare

Sorin-Cimpeanu

Avalanșa de cereri de testare a elevilor ridică semne de întrebare, spune ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. În primele 3 săptămâni de școală nu a existat nici măcar o cerere în toată țara de testare a copiilor diagnosticați pozitiv care vor să revină la școală în a 8-a zi.

Cîmpeanu a anunțat, luni, referitor la testele de salivă, că prim-ministrul și Ministerul Sănătății au cerut Agenției Naționale pentru Medicamente ca luni să elaboreze cerințele de reglementare și cerințele minime de performanță pentru a fi transmise Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate, scrie Mediafax.

Citește și: Lucian Bode DESUMFLĂ obligativitate certficatelor verzi: poliția NU DEȚINE NICI JUMĂTATE din dispozitivele necesare verificărilor

În plus, Ministerul Educației lucrează la estimarea numărului necesar de teste de salivă care să fie administrate preșcolarilor, elevilor și angajaților.

Ministrul spune că testele vor fi cumpărate în câteva zile: „Este vorba despre o achiziție de nivel foarte mare. Au rămas, din cele 14 săptămâni de școală din primul semestru, 11 săptămâni și 3,2 milioane de beneficiari. Înmulțit cu 2 înseamnă 6,4 milioane de beneficiari de teste non-invazive necesare săptămânal. Prin înmulțire cu 11, vorbim despre 70 de milioane de teste de salivă”.

Autoritatea Națională a Medicamentului urmează să stabilească cerințele minime de performanță, iar testele nu vor fi omologate, ci autorizate pe baza identificării acestor cerințe minime de performanță și a cerințelor de reglementare.

Întrebat dacă în această perioadă se mai fac teste în școli, ministrul a răspuns că Ministerul Sănătății a suplimentat la finalul săptămânii trecute cu 280.000 numărul de teste antigen aflate la dispoziția școlilor, care se adaugă celor minim 5.000 de teste existente în fiecare județ.

„Aceste teste sunt în continuare la dispoziția școlilor. Vor putea fi folosite nu numai în cazul apariției unor persoane simptomatice, ci vor putea fi folosite și pentru testarea acelor elevi care vor să revină în cea de-a opta zi la școală pe baza prezentării unui test negativ. Acolo unde există cabinete medicale școlare, există și teste. Am transmis școlilor să facă această testare la solicitarea acelor elevi care vor să revină în ziua a opta la școală. Acolo unde nu există cabinete medicale școlare, am cerut să se adreseze direcțiilor de sănătate publică. Aș vrea să fac o precizare importantă: această posibilitate de revenire în cea de-a opta zi la școală cu condiția prezentării unui test PCR sau antigen negativ a existat din data de 13 septembrie. Vreme de trei săptămâni în toată România nu am înregistrat nicio situație în care să se solicite efectuarea acestor texte. Nici măcar una, ca să înțelegem bine amploarea solicitării”, a afirmat Cîmpeanu.

Ministrul a precizat că această posibilitate nu înseamnă că este interzisă dorința unui părinte de a testa copilul mai rapid pentru a se putea prezenta la școală în ziua a opta: „în trei săptămâni nu a fost niciun elev și niciun părinte care să dorească acest lucru. Așa că dintr-odată această avalanșă de cereri ridică semne de întrebare”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.