Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sorin Cîmpeanu pregătește burse de mii de lei pentru elevi: Învățământul profesional va fi doar profesional

Sorin Mihai Cimpeanu facebook
Sorin Cimpeanu

Sorin Cîmpeanu (PNL), ministrul Educației, a declarat vineri, pentru B1 TV, că liceele care-și asumă filiera profesională nu vor mai putea să o amestece cu alt profil. Și, pentru a crește gradul de atractivitate al acestor licee, Ministerul propune în noua Lege a Educației, burse de 3.000 de lei pentru elevii acestor unități de învățământ.

„Liceele sunt de trei feluri: cu filieră vocațională, filieră teoretică și filieră profesională. Liceele care asumă filiera profesională nu o mai pot amensteca cu nimic. Nu mai putem face amestec de toate și să nu facem nimic bine. Am dat exemplul unui colegiu pedagogic în care avem clase de alimentație publică, de exemplu. Sună și stupid: ”am terminat Alimentație publică la Colegiul pedagogic”. Învățământul profesional va fi doar profesional. Așa vom putea să concentrăm resurse materiale, de infrastructură și umane pentu dezvoltarea acelui liceu profesional. (…)

Am lansat un apel de 338 de milioane de euro pentru consorții de învățământ. dual din care vor face parte aceste licee profesionale.

Liceele teoretice și vocaționale vor putra să aibă clase dintr-un alt profil, dar nu din profesional. Într-un liceu vocațional, colegiu pedagogic, vei putea să ai și clase de filologie cu condiția ca cel puțin două treimi să fie clase în profilul asumat. Tranziția se va face treptat”, a explicat Cîmpeanu.

„În paralel am instituit un nou sistem de burse care generează mult peste dublul bugetului de anul acesta, un impact bugetar foarte mare.

Ele presupun o alocare per elev de 400 de lei pentru fiecare elev în învățmântul primar, unde se dau doar burse sociale, de 900 de lei în învățământul gimnazial, de 1.500 de lei în cel liceal teoretic și vocațional și 3.000 de lei în învățământul profesional. Un alt factor de atractivitate al învățământului profesional”, a mai afirmat Cîmpeanu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.