Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sorin Grindeanu: Eliminăm șantajul - Modificarea legislaţiei achiziţiilor publice şi a procedurilor de eliberare a avizelor a intrat în linie dreaptă

PSD
Sorin Grindeanu

Modificarea legislaţiei achiziţiilor publice şi a procedurilor de eliberare a avizelor a intrat în linie dreaptă, şi că propunerile sunt acum în faza de consultare publică, postate pe siteul Ministerului Transporturilor. Potrivit modificărilor aduse achiziţiilor, publice, zse stabileşte un singur termen limită pentru răspunsul către ofertanţi, privind documentele justificative, se stabileşte un prag de 80% pentru oferte, se introduce obligaţia ajustării preţurilor pentru contractele cu o durată mai mare de 6 luni, în funcţie de evoluţia preţurilor din piaţă, scrie News.ro.

”Modificarea legislaţiei achiziţiilor publice şi a procedurilor de eliberare a avizelor a intrat în linie dreaptă! Propunerile sunt acum în faza de consultare publică, postate pe siteul Ministerului Transporturilor”, a scris Grindeanu pe Facebook.

Ministrul Transporturilor explică de ce este nevoie de aceste modificări:

Astfel, pentru faza de licitaţie, ministrul spune: ”Eliminăm ÎNTÂRZIERILE artificiale în evaluarea ofertelor, stabilim un singur termen limită pentru răspunsul către ofertanţi, privind documentele justificative, eliminăm OFERTELE nejustificat de mici, care duc la blocarea proiectelor din cauză că Antreprenorii nu mai au bani suficienţi pentru a finaliza contractele, stabilim un prag de 80% pentru oferte. Sub acest prag ofertele vor fi considerate neobişnuit de scăzute. Aceste oferte vor fi supuse unei noi analize. Dacă se constată că preţurile consemnate sunt sub valoarea de piaţă, ofertele vor fi respinse. Eliminăm BLOCAREA contractelor în faza de implementare din cauza creşterii preţurilor. Introducem obligaţia ajustării preţurilor pentru contractele cu o durată mai mare de 6 luni, în funcţie de evoluţia preţurilor din piaţă (în baza unei formule de ajustare). Eliminăm CONTESTAŢIILE nejustificate. Autoritatea va reţine obligatoriu cauţiunile firmelor care pierd contestaţiile”.

Pentru faza de implementare, Sorin Grindeanu precizează: ”Eliminăm ŞANTAJUL antreprenorilor care după semnarea contractelor nu se mobilizează şi nu respectă termenele contractuale. Contractantul neserios va putea fi înlocuit cu un nou Contractant, fără a mai fi relicitat întregul contract. Eliminăm ÎNTÂRZIERILE PE TERMEN LUNG şi INDISCIPLINA. Emiterea unor certificate intermediare privind stadiul de excecuţie, din 90 în 90 de zile. Antreprenorul notificat negativ cu aceste Certificate Intermediare nu va mai putea câştiga licitaţii dacă participă în perioada în care are deja în derulare un contract pe care întârzie Eliminăm NOTIFICĂRILE (CLAIMURILE) depuse chiar la începutul contractelor. Introducem ordine de începere separate pentru faza de Proiectare şi pentru Faza de Execuţie: - Antreprenorul nu va mai putea pretinde cheltuieli suplimentare pe motiv că şi-a mobilizat inutil resursele”.

Propunerile pentru faza de avizare sunt: ”Eliminăm TIMPII PIERDUŢI provocaţi de birocraţia excesivă în domeniul exproprierii terenurilor deţinute de autorităţile publice locale. Terenurile din proprietatea autorităţilor locale se for transfera de drept în cea a Autorităţii Contractante care derulează proiectul. Se impune un termen de 15 zile calendaristice de la depunerea solicitării pentru analizarea documentaţiei necesare eliberării: Certificatelor de Urbanism, Avizelor de la Apele Române/ ISU/ Consiliilor Locale/ Proprietarilor de utilităţi. Dacă aceste entităţi au observaţii, pot emite doar o singură dată certificate, avize sau autorizaţii condiţionate. Ulterior măsurilor pe care beneficiarul le ia conform cerinţelor din document, autorităţile respective nu mai pot emite alte solicitări. Autorităţile în cauză sunt obligate să emită autorizaţiile în termen de 5 zile după ce beneficiarul îndeplineşte condiţiile - În caz contrar se va considera că documentele respective au fost emise tacit.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.