Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sorin Grindeanu: Preşedinţia Consiliului UE este 'o responsabilitate foarte mare'

Inquam Photos / Octav Ganea
Sorin Grindeanu

Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene va oferi României oportunitatea de a contribui, "de o manieră consistentă", la consolidarea proiectului european, a afirmat, luni, premierul Sorin Grindeanu. 

"Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene ne va oferi şi oportunităţi, în primul rând o oportunitate politică, de a contribui de o manieră consistentă la consolidarea proiectului european. (...) În acel semestru, vor apărea pe agendă lucruri extrem de importante. Vă dau două exemple - cel legat de Brexit (...) plus alegeri europene. (...) O altă oportunitate - asta dacă ne facem bine temele - este de a dovedi că avem capacitatea tehnică de a gestiona, din ceea ce ştim acum, în jur de 350 de dosare, care se vor afla în negociere la nivel european. E o oportunitate pe care nu doresc şi nu dorim noi, ca ţară, să o ratăm", a declarat Grindeanu, la Consiliul Naţional pentru pregătirea preşedinţiei UE, organizat la Palatul Victoria, informează agerpres.ro

Şeful Executivului a mai spus că preşedinţia Consiliului UE este "o responsabilitate foarte mare".

Reacţia dură a Rusiei după ce Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică


"În 2019, (...) o să avem 12 ani de la aderarea noastră la Uniunea Europeană, iar România va prelua preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Avem cu toţii posibilitatea de a arăta capacitatea României de a conduce timp de 6 luni lucrările acestui for. Fiecare ministru din Cabinet va prezida reuniuni pe domeniile de activitate, va reprezenta Consiliul Uniunii Europene în relaţia sa cu alte instituţii europene şi va vorbi public cu presa internaţională în numele Consiliului Uniunii Europene. E o responsabilitate foarte mare, pe care, poate, unii în acest moment n-o realizează", a arătat Grindeanu. 

Potrivit şefului Guvernului, Consiliul Naţional a fost constituit pentru a adopta "deciziile strategice" în acest proces de pregătire. 

"Acest Consiliu va adopta deciziile politice privind mandatul României pe durata exercitării preşedinţiei. Aş dori să depăşim rapid, dar rapid actuala etapă de evaluare şi să vedem cât mai curând o primă versiune şi a bugetului multianual. (...) Insist, de asemenea, ca toate procesele logistice (...) să fie declanşate şi să demarăm, cât mai rapid, discuţiile cu privire la mandatul politic al viitoarei preşedinţii a României la Consiliul Uniunii Europene", a menţionat Grindeanu. 

La Consiliul Naţional pentru pregătirea preşedinţiei UE de la Palatul Victoria au participat şi vicepremierul Sevil Shhaideh, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, ministrul Apărării, Gabriel Leş, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, şi ministrul Finanţelor Publice, Viorel Ştefan

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.