Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sorin Oprescu, acuzat de o gaură uriașă în bugetul Capitalei

oprescu

Sorin Oprescu este acuzat ca 'a pierdut pe mâna lui' peste 200 de milioane de lei din banii Capitalei deoarece ar fi 'gestionat prost' procesul de emitere și vânzarea obligațiunilor Primăriei Capitalei.

"Bucureștenii trebuie să știe că Oprescu a făcut un credit  cu buletinul din banii lor, iar ei trebuie să plătească timp de zece ani dobânzi mai mari decât plătesc locuitorii din Bacău  sau Timișoara, localități unde autoritățile s-au împrumutat tot pe 10 ani, la o dobândă de doar 3%. De asemenea,  Guvernul obține  o dobândă  de doar 3,2%, la împrumuturi pe 10 ani (...) De asemenea, împrumutul a fost obținut fără ca primăria să ofere vreo garanție. Un soi de credit cu buletinul, în care, bineînțeles, dobânda este mai mare, deoarece lipsesc garanțiile. Împrumuturile luate de Oprescu, în aceste condiții, aduc în următorii 10 ani costuri mari pentru bucureșteni, care vor plăti din buzunarul lor incompetența actualului primar. Din datele publicate rezultă că subscrierea a fost de 950 milioane  Euro. Practic a existat cerere dublă față de oferta municipalității. Asta arată un singur lucru: condițiile oferite de PMB au fost foarte bune pentru cumpărători, adică dobânzi mari pentru cei ce cumpără și costuri mari pentru municipalitate", spune viceprimarul Capitalei, Cornel Pieptea, intr-un comunicat de presa.

"Și, nu in ultimul rând, Oprescu trebuie să explice de ce a ales să vândă la bursă obligațiunile PMB cu o zi înainte de ședința în care în mod previzibil BNR a luat o decizie cu impact asupra împrumuturilor: a redus rezervele minime obligatorii in lei de la 10% la 8%, aruncând pe piață o lichiditate de 3 miliarde de lei. Așadar, condiții excelente pentru împrumuturi, pe care Oprescu le-a ratat la mustață, deoarece a emis obligațiunile cu o zi înainte ca BNR să adopte noile reguli. Asta după ce ne-a asigurat tot timpul  că s-a consultat cu Mugur Isărescu pe tema listării la bursă", mai spune acesta.

Obținerea de către PMB a unui randament similar emisiunilor guvernamentale ar fi adus în bugetul municipalității peste 200 de milioane de lei, mai spune acesta.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.