Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sorina Matei scoate la lumină o operaţiune amplă: Anticorupţia din România, ţinta unui contract controversat în SUA

facebook.com
sri informatori secret intuneric negocieri

Jurnalista Sorina Matei publică o anchetă despre un contract de consultanţă care vizează lupta anticorupţie din România. Contractul vizează mai multe servicii pentru cea mai puternică firmă de manipularea psihologică în masă. Filiala din România a companiei este condusă de omul de afaceri Peter Imre, ginerele lui Teodor Meleşcanu, fost şef în trustul "Adevărul" pe vremea când acesta era deţinut de Dinu Patriciu.

Vezi şi: Donald Trump, avertisment despre scutul de la Deveselu: Nu se ştiu consecinţele asupra populaţiei

Pe 27 Martie 2017, la Departamentul de Justiţie al SUA/ Divizia pentru Securitate Naţională/Unitatea de Înregistrare FARA– Foreign Agents Registration Act, a fost declarat contractul dintre compania SCL Social (Strategic Communication Laboratories) din Londra, parte a SCL Group, lider mondial în comunicaţiile bazate pe date, cercetare comportamentală, comunicare strategică ce foloseşte tehnici de "psy ops"/operaţiuni psihologice, implicată în Brexit şi alegerea lui Donald Trump la Casa Albă, şi firma Andreae & Associates, o altă puternică companie de consultanţă din Washington DC, care se ocupă de relaţii strategice, bussines de intelligence şi consiliere în managementul riscurilor politice iar contractul vizează lupta anticorupţie din România, scrie Sorina Matei pe blog.

Documentul depus la Departamentul de Justiţie al SUA arată că SCL Social din Londra, firma de cercetare şi documentare axată pe alegeri şi campanii, parte a SCL Group, a angajat pe 17 Martie 2017 firma Andreae & Associates din Washington DC ca să furnizeze "relaţii guvernamentale, consiliere pe comunicare şi servicii de afaceri publice pentru SCL Social referitoare la eforturile lor pe zona anticorupţie din România". "Activităţile pot include comunicări cu membrii Congresului SUA şi stafful acestora şi/sau membri ai puterii Executive privind eforturile anticorupţie din România, precum şi potenţiale întâlniri ale SCL Social. Activităţile pot include comunicări cu reprezentanţii diferitelor organizaţii media şi/sau alte persoane sau organizaţii în numele SCL Social", se arată în contract.

Vezi şi: DNA face precizări esenţiale în ziua începerii controlului Inspecţiei Judiciare

Înţelegerea în privinţa serviciilor de consultanţă pe care Andreae & Associates din Washington DC trebuie să le presteze către SCL Social din Londra este detaliată tot în contractul depus la Departamentul de Justiţie al SUA. Astfel, Andreae & Associates din Washington DC trebuie să furnizeze către SCL Social din Londra următoarele: "Consultanţă în privinţa afacerilor publice strategice şi servicii de consiliere, educarea membrilor Congresului SUA şi membrilor Administraţiei SUA în problemele legate de corupţia din România, furnizarea de cercetări şi notificări despre eforturile depuse în cadrul USG (United States Government) care afectează eforturile anticorupţie din România, indentificarea şi organizarea angajamentelor de a vorbi la nivel local şi naţional în numele SCL Social despre starea corupţiei şi eforturile de a fi contracarată în România, menţinerea şi fortificarea/întărirea alianţelor cu alte grupuri de interese ale căror scopuri sunt similare cu cele ale SCL Social, lucrul în vederea susţinerii echilibrate şi neutre a eforturilor anticorupţie din România”.

Contractul a fost încheiat şi semnat pe 17 Martie 2017 între SCL Social şi Andreae & Associates pe o perioadă de o lună şi potrivit Departamentului de Justiţie al SUA este încă activ, putând fi prelungit după acordul scris al părţilor. În schimbul serviciilor funizate, SCL Social din Londra a plătit către Andreae & Associates din Washington DC suma de 60.000 de dolari, în două părţi egale, la începutul şi sfârşitul contractului.

Documentul depus la Departamentul de Justiţie al SUA mai stipulează existenţa şi a unui acord de confidenţialitate, semnat încă din 9 Martie 2017, înainte de încheierea propriu zisă a contractului, între Andreae & Associates şi firma sa mamă, Global Strategy Limited.

Vezi şi: PSD, mesaj de FORŢĂ după interviul lui Kovesi: Vom lua măsuri în această var

Înţelegerea dintre Andreae&Associates şi SCL Social a fost semnată pe 17 Martie 2017, în olograf de către Julian Wheatland, preşedintele SCL Group în numele “Group COO” şi Charles Andreae, preşedintele Andreae&Associates, iar potrivit Departamentului de Justiţie al SUA, locaţia agentului străin pentru care Andreae&Asscociates a trebuit să declare acest contract în baza legii FARA este România.

Societatea şi agentul străin care au comandat contractul referitor la lupta anticorupţie din România şi care a trebuit declarat la DOJ de către Andreae&Asscociates este SCL Social. SCL Social este o firmă încorporată pe 19 Februarie 2013, în Londra, şi condusă de Alexander James Ashburner Nix, fiind parte componentă a SCL Group.

SCL Group şi-a deschis în timp 17 birouri în toată lumea, inclusiv în România/Bucureşti, iar şeful SCL România este omul de afaceri Peter Imre . Pe siteul companiei, Imre susţine că are experienţă de peste 20 de ani în consultanţă politică şi şi-a petrecut peste un deceniu făcând lobby pentru industria de tutun şi food în Bruxelles şi Washington DC.

Petre Imre activat de-a lungul timpului la Philip Morris şi în multe societăţi ale grupului media Adevărul deţinut de Dinu Patriciu. Peter Imre este ginerele lui Teodor Meleşcanu, fost director al SIE în perioada 2012-2014, fost şi actual ministru al Afacerilor Externe, fost administrator al grupului Rompetrol, condus de Dinu Patriciu.

Contactat de Sorina Matei, omul de afaceri Petre Imre, şef al SCL România, susţine că nu are „nicio treabă” cu contractul încheiat pe România între SCL Social, parte a SCL Group, şi Andreae & Associates pe tema luptei anticorupţie din România: „Nu am nicio treabă, dar absolut nicio treabă (…) Eu am treabă cu ce se întâmplă în România. (…) Da, am auzit de contractul acela. (…) În general, toate contractele sunt semnate de el (n.m. Julian Wheatland, şeful SCL Group).”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.