DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Sorina Pintea a pregătit o nouă lege în domeniul sănătății: 'Creăm premisele ca tot ce apare nou și inovativ în sănătate să fie aplicat'

MSF
Sorina Pintea

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat că draftul pentru legea prevenției este aproape finalizat, urmând să fie gata în maximum o lună. Legea are ca principal scop „asigurarea accesului universal şi echitabil la servicii medicale sigure, eficace, eficiente”, explică ministrul, potrivit Mediafax.

Citește și: Se pregătesc schimbări majore pentru alegerile prezidențiale: cum pot vota românii

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea a precizat, miercuri, că draftul pentru legea prevenției e aproape gata. Timpul estimat de ministru în vederea finalizării este de aproximativ o lună, însă sunt depuse eforturi în vederea scurtării acestor timpi de așteptare.

„Am finalizat oarecum draftul pentru legea prevenţiei. Cu siguranţă ar mai fi cam o lună de lucru, dar pentru a scurta oarecum timpul am propus echipei să mergem o săptămână undeva fără telefoane, fără intervenţii şi să stăm de dimineaţă până seara să finalizăm acest proiect important”, a explicat ministrul.

Sorina Pintea a informat că principalul scop al acestei legi este „asigurarea accesului universal şi echitabil la servicii medicale sigure, eficace, eficiente conforme cu nivelul progresului înregistrat de tehnică şi ştiinţele medicale”.

„Creăm premisele ca tot ce apare nou, inovativ în sănătate să fie aplicat. Bineînţeles, în concordanţă cu legislaţia pe care o vom adapta astfel încât să permită accesul”, informează ministrul.

Potrivit aceleiași surse, legea prevenției a fost fundamentată pe mai multe principii cheie, precum echitate, solidaritate, eficiență. „Legea prevenţiei este construită pornind de la următoarele principii: echitatea în asigurarea accesului la servicii pentru fiecare persoană asigurată sau nu, solidaritatea, eficienţa utilizării fondurilor publice, abordarea centrată pe persoană de-a lungul vieţii, reorganizarea instituţională cu creşterea capacităţilor de sănătate publică în termen de infrastructură, resursă umană, tehnologia informaţiei şi sisteme informaţionale. Responsabilizarea autorităţilor locale, a comunităţilor şi a persoanelor privind dezvoltarea programelor de prevenţie. Dezvoltarea de parteneriate intersectoriale şi interinstituţionale pentru a prioritiza sănătatea în toate politicile”, spune ministrul.

Sorina Pintea a precizat că monitorizarea și reglementarea vor fi făcute de Institutul Național de Sănătate Publică.

Regândirea organizării Ministerului Sănătății și a structurilor din subordine reprezintă o temă prioritară în contextul aplicării acestei legi, arată Pintea. „Un capitol important este reprezentat de stabilirea structurilor responsabile şi atribuţiilor acestora în corelare cu noile concepte de sănătate, plecând de la regândirea organizării Ministerului Sănătății şi a structurilor din subordine - DSP-urile şi INSP, instituţii care vor avea rolul de dezvoltare, implementare şi monitorizare a noilor politici în sănătate publică şi a prevenţiei”, conchide ministrul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.