Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sorina Pintea anunță PREȚURI MICI la medicamente: 'Vom aloca sume mai mari printr-o Hotărâre de Guvern'

Inquam Photos/Octav Ganea
Sorina Pintea la Ministerul Sanatatii

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat marţi, la Iaşi, că joi va fi promovată hotărârea de Guvern privind majorarea sumei care va fi alocată medicamentelor, astfel încât taxa de clawback să scadă, scrie Agerpres.

"În mod normal, anual ministerul Sănătăţii trebuie să facă corecţii de preţuri. Din 2015 nu s-a mai făcut corecţia preţurilor la medicamente, am făcut-o noi anul acesta. De la 1 ianuarie se aplică noile ordini de preţ. În trimestrul patru, chiar joi, vom promova hotărârea de Guvern cu majorarea sumei pe care o alocăm medicamentelor, astfel încât taxa de clawback să scadă, să scadă presiunea asupra firmelor, inclusiv asupra firmelor care aduc medicamente mai ieftine, astfel încât să nu mai existe această problemă presantă. Discutăm şi despre aplicarea clawback-ului diferenţiat, tot pentru a putea avantaja, într-un fel, medicamentele ieftine", a declarat jurnaliştilor ministrul Sănătăţii.

Întrebată despre situaţia medicamentelor oncologice, Sorina Pintea a spus că în acest moment nu cunoaşte situaţia reală a unuia dintre ele.

Citește și: Caz REVOLTĂTOR la Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova! Liftiera cerea șpagă cadourile copiilor bolnavi de cancer: 'Mie ce mi-ați adus? Ce plasă îmi dați?'

"În ceea ce priveşte lipsa oncologicelor, haideţi să vă dau un exemplu. Nu cunosc, în acest moment, situaţia reală a cisplatinului. Ştiu doar că săptămâna trecută mai existau încă patru soluţii cu aceeaşi substanţă activă, dar nu înţeleg de ce nu se scriu aceste medicamente. Repet, aceeaşi substanţă activă, altă denumire comercială.

M-a sunat o jurnalistă din Craiova ieri. Mama ei lucrează la Spitalul Judeţean, medic oncolog. Avea nevoie de două fiole Asparaginase pentru un pacient de acolo. Vă imaginaţi, a ajuns să sune la mine, era o disperare. Avem nevoie de aceste două fiole. Am sunat la UNIFARM, care este unitatea care distribuie şi mi-a spus: am comanda de la Craiova de o lună jumătate. Nu a venit nimeni să ridice Asparaginase. Este un caz real", a spus Pintea.

Conform acesteia, există şi perioade cu discontinuităţi privind obţinerea medicamentelor, generate probabil de "politica de preţ, rea voinţă, indolenţă".

"Atunci când furnizorul nu poate să aducă medicamente la preţul mic nu a fost dată să nu semnez o autorizaţie de nevoi speciale. Bineînţeles că se pot aduce medicamente cantităţi limitate la preţuri mai mari, la preţurile pe care le găseşti pe piaţă. Există şi probleme de discontinuitate generate, probabil, de politica de preţ, există şi rea voinţă şi există şi indolenţă", a declarat ministrul Sănătăţii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.