Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Spania avertizează: 'UE nu trebuie să eşueze, din nou, faţă de cetăţenii săi, prin lipsă de solidaritate'

UE Uniunea europeana

Uniunea Europeană nu poate "eşua din nou faţă de cetăţenii săi" prin lipsă de solidaritate în contextul pandemiei de coronavirus, a atras atenţia vineri premierul spaniol Pedro Sanchez, pe fondul diviziunilor din UE asupra măsurilor economice pe care trebuie să le adopte blocul comunitar împotriva crizei, relatează AFP, potrivit AGERPRES.

"UE trebuie să înveţe lecţiile trecutului şi să nu eşueze din nou faţă de cetăţenii săi", a precizat Sanchez pe Twitter, făcând o aluzie clară la marea criză financiară, când statele membre cele mai bogate s-au arătat intransigente faţă de ţările din sud puternic îndatorate, în frunte cu Grecia.

Citește și: Ludovic Orban a comis-o: ‘Am discutat măsuri pentru a crește riscul de infectare a cadrelor medicale și a pacienților’

"Răspunsul european trebuie să fie solidar şi îndreptat spre cei mai vulnerabili", a insistat prim-ministrul spaniol, a cărui ţară este a doua cea mai afectată de pandemie din Europa, după Italia. El a cerut "un plan de reconstrucţie care întăreşte mecanismele statului providenţă european".

Cei 27 nu au reuşit joi să ajungă la o înţelege asupra măsurilor economice şi financiare necesare în această criză fără precedent, într-un summit furtunos la capătul căruia premierul portughez Antonio Costa a denunţat dur "meschinăria" Olandei.

"Această criză nu se va rezolva dacă fiecare ţară acţionează doar în propriul interes", a spus ministrul spaniol de finanţe Maria Jesus Montero, purtătoare de cuvânt a guvernului.

Citește și: Victor Ponta trece la atac: Ce face Guvernul PNL Orban acum când spitalele nu au bani?

Ea a reamintit că atitudinea UE din timpul crizei financiare a alimentat "dezamăgirea faţă de proiectul european". În această situaţie de urgenţă sanitară, UE nu poate să le întoarcă spatele cetăţenilor săi, "pentru că ei nu ne vor ierta niciodată", a insistat ea.

La fel ca în criza datoriilor din zona euro din perioada 2010-2012, se confruntă ţările din sud, care se luptă pentru o mai mare solidaritate financiară, dar care sunt mai puţin riguroase în chestiuni bugetare, şi cele din nord, precum Germania şi Olanda, reticente faţă de vecini, despre care spun că au politici prea laxe, comentează AFP.

Premierul portughez Antonio Costa a criticat joi seară poziţia pe care o consideră "dezgustătoare" şi "meschinăria recurentă" ale Olandei, care ar fi sugerat verificarea lipsei de marjă bugetară în unele ţări europene pentru a face faţă pandemiei de COVID-19.

Citește și: Informații importante! Gigi Becali a investit 40.000 de euro în teste

Joi seară, Cei 27 au acceptat, la presiunea Italiei şi Spaniei, să examineze în două săptămâni măsuri puternice pentru a face faţă recesiunii care se anunţă.

Nouă ţări europene, printre care Italia, Spania şi Franţa, susţin ideea unui împrumut comun pentru întreaga zonă euro. Însă ideea de a mutualiza datoriile ţărilor din zona euro este respinsă de Berlin şi Haga.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.