Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Spania: Conservatorul Rajoy a cerut votul de încredere al Parlamentului, fără să aibă majoritate

elpolitico.com
mariano rajoy

Premierul spaniol în exerciţiu, conservatorul Mariano Rajoy, s-a prezentat marţi în faţa legislativului de la Madrid şi a cerut votul de încredere pentru un nou Cabinet, deşi nu are sprijinul unei majorităţi parlamentare, transmite AFP. 

Votul va fi dat miercuri, iar în lipsa unei lovituri de teatru deznodământul său va fi respingerea reînvestirii lui Rajoy. Astfel se va declanşa automat şi numărătoarea inversă pentru convocarea unor noi alegeri anticipate şi se va prelungi criza politică rezultată în urma scrutinului legislativ din decembrie, care a condus la un parlament foarte fragmentat şi la imposibilitatea constituirii unei majorităţi. 

Deşi Partidul Popular (PP) condus de Rajoy a ieşit pe primul loc la scrutinul din iunie, cum s-a întâmplat şi la cel din decembrie, nu a obţinut nici acum majoritatea. 

Între timp, conservatorii au ajuns la o înţelegere cu liberalii formaţiunii Ciudadanos, care au 32 de mandate în legislativ. Adăugate celor 137 de mandate ale PP, plus unul al unei deputate dintr-un partid naţionalist din insulele Canare, Rajoy ar avea 170 de voturi în legislativ, însă nu şi majoritatea absolută, care este de 176. 

Prin urmare, liderul PP are nevoie de sprijinul altor formaţiuni pentru a-şi trece guvernul, sau cel puţin de abţinerea unui anumit număr de deputaţi la a doua rundă de vot în legislativ, când, spre deosebire de prima, pentru ca executivul să fie învestit se ia în calcul majoritatea simplă (mai multe voturi pentru decât împotrivă), nu majoritatea absolută. 

Dar atât liderul Partidului Socialist (PSOE - 85 de mandate), Pedro Sánchez - care a eşuat şi el să treacă un guvern în luna martie -, cât şi cel al stângii radicale Unidos Podemos (71 de mandate), Pablo Iglesias, i-au refuzat liderului conservator orice sprijin. 

'Propunerea mea este singura posibilitate reală de a oferi Spaniei un guvern moderat, care să nu încerce aventura radicală, ineficienţa şi incertitudinea', a spus Rajoy în faţa legislativului fără să-şi impresioneze adversarii. 

'Am ascultat discursul unui candidat obosit şi cu un proiect epuizat, care nu ne-a dat niciun motiv să-l votăm', a declarat purtătorul de cuvânt al PSOE, Antonio Hernando. 

'A fost un discurs care nu a dorit să convingă pe cineva, ci să oblige Spania să se resemneze', a comentat la rândul său numărul doi al Unidos Podemos, Inigo Errejon. 

Dacă nici la a doua rundă de vot - ce ar urma să se desfăşoare vineri - guvernul lui Rajoy nu trece, vor fi convocate noi alegeri pentru data de 25 decembrie. 

Ca premier în exerciţiu, liderul conservator poate doar să gestioneze problemele curente ale ţării. El nu poate propune bugetul, iar în Cabinetul său actual sunt trei miniştri demisionari pe care nu poate să-i înlocuiască. AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.