Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Spania i-a găsit pe oligarhii ruși care au încercat să-și ascundă bunurile: active, inclusiv case, companii și cel puțin un iaht de lux au fost confiscate

DW
oligarhi Putin

Autoritățile spaniole au identificat active, inclusiv case, companii și cel puțin un iaht de lux, aparținând celor 15 oligarhi ruși aflați pe lista de sancțiuni a UE, a declarat joi pentru Reuters un oficial care supraveghează registrele de proprietate, anunță mediafax.

Mariano García Fresno, șeful unității de prevenire a spălării banilor din cadrul Consiliului General al Notarilor, a declarat că unitatea a detectat activități după invazia din 24 februarie din Ucraina, deoarece oligarhii au încercat să își transfere participațiile în unele companii către rude sau asociați.

"Ei începuseră deja să mute aceste participații, în special în companii spaniole, sau participații sau acțiuni în companii străine", a declarat García Fresno.

"Am localizat aproximativ 15 persoane de pe acea listă (de sancțiuni ale UE) și alte 105 persoane legate de ele sau membri de familie (...) Există persoane mai puțin cunoscute pe listă, dar unele dintre ele erau printre cele mai cunoscute."

În fiecare săptămână de când Rusia a invadat Ucraina, Uniunea Europeană a introdus noi sancțiuni împotriva Moscovei, adăugând sute de politicieni de top, oameni de afaceri și militari pe lista sa neagră.

Punerea în aplicare se confruntă însă cu constrângeri juridice și dificultăți în identificarea proprietarilor reali ai activelor, cum ar fi proprietăți imobiliare, iahturi sau conturi bancare.

Săptămâna aceasta, Comisia Europeană, executivul UE, a declarat că va introduce o propunere legislativă pentru a-i urmări în justiție pe cei care au încercat să se sustragă sancțiunilor, de exemplu prin transferarea activelor lor către membrii familiei.

După ce a analizat peste 1.000 de nume din milioane de tranzacții înregistrate la notarii publici din Spania începând din 2004, unitatea lui García Fresno a stabilit că oligarhii sancționați dețineau participații în cel puțin 10 companii spaniole și 13 străine.

Informațiile au fost transmise unității de informații financiare a țării și Trezoreriei și, la sfârșitul lunii aprilie, guvernul a confirmat că a înghețat 12 fonduri și conturi bancare legate de cinci persoane aflate pe lista de sancțiuni, precum și trei iahturi de lux și 23 de proprietăți.

Companiile legate de oligarhii ruși dețin aproximativ 35 de proprietăți imobiliare în Spania, inclusiv mai multe case de lux, a declarat García Fresno, precum și conturi bancare și participații în companii care operează în Spania și în alte părți din Europa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.