Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Spania: Noi alegeri "probabil" pe 26 iunie (Rajoy)

rajoy sanchez

Şeful guvernului spaniol în exerciţiu Mariano Rajoy a declarat joi la Bruxelles că noi alegeri în Spania, aflată în plin impas politic, vor fi "probabil" la data de 26 iunie. 

"Cel mai probabil, vor fi alegeri pe 26 iunie", a afirmat Rajoy în timp ce discuta cu omologul său britanic David Cameron înainte de deschiderea summitului european, fără să realizeze, se pare, că discuţia era difuzată pe canalele video pentru presă, notează AFP. 

Alegerile parlamentare din 20 decembrie au condus la o fragmentare fără precedent a parlamentului spaniol, împărţit între patru forţe politice. 

Regele Spaniei a propus, la începutul lunii februarie, liderului partidului socialist (PSOE) Pedro Sanchez să încerce formarea unui guvern după eşecul şefului guvernului conservator în exerciţiu, Mariano Rajoy, de a obţine sprijinul necesar pentru învestirea sa de către parlament. 

Cu toate acestea, liderul partidului stângii radicale Podemos a refuzat câteva zile mai târziu să înceapă negocieri cu socialiştii dacă vor include centru-dreapta, cerându-le să aleagă între stângă şi dreaptă. 

Aceşti doi noi veniţi pe scena politică spaniolă sunt de asemenea diametral opuşi asupra crizei separatiste din Catalonia, puternică regiune din nord-est condusă de separatişti, aminteşte France Presse. 

Cu toate acestea, Sanchez va prezenta pe 2 martie programul său Congresului pentru a încerca să fie învestit şef al guvernului. Dacă eşuează, urmează o perioadă de două luni în care parlamentul va fi dizolvat dacă niciun candidat nu este învestit. În principiu, noi alegeri ar trebui să aibă loc în acest caz în iunie.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.