Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Spania: PP si Ciudadamos pe cale să ajungă la un acord pentru guvernarea Spaniei

PP spania

Şeful guvernului spaniol în exerciţiu, conservatorul Mariano Rajoy, şi liderul partidului centrist Ciudadanos, Albert Rivera, au căzut de acord "să exploreze formule" ce ar permite guvernarea ţării, informează AFP. 

La peste o lună de la alegerile parlamentare în urma cărora Partidul Popular (PP) al lui Rajoy s-a plasat în frunte dar fără locuri suficiente pentru a guverna singur, discuţiile se vor deschide cu Ciudadanos. Până acum, partidul centrist liberal refuza să-l sprijine pe Rajoy, reproşându-i numeroase scandaluri de corupţie în timpul mandatului. 

Într-o "scurtă convorbire telefonică", Rajoy şi Rivera au căzut de acord ca echipele lor respective "să iniţieze un dialog pentru a analiza situaţia politică", a anunţat Ciudadanos într-un comunicat. Ei "au decis să exploreze formule ce ar permite... guvernarea Spaniei". 

Rivera a insistat asupra necesităţii unui dialog pentru a stabili punctele de convergenţă şi de dezacord. După această convorbire, el a asigurat că va încerca să discute de asemenea cu liderul socialist, Pedro Sanchez, pentru a avea reuniuni între aceste trei partide. 

PP, cu 123 de deputaţi aleşi la 20 decembrie, a vrut iniţial să formeze o mare alianţă cu Ciudadanos (40 de deputaţi) şi socialiştii (90), care au refuzat să-l sprijine, aminteşte France Presse. 

Mariano Rajoy a renunţat vineri să încerce să formeze imediat un nou guvern, din lipsa majorităţii în Congres, lăsând calea deschisă socialiştilor şi stângii radicale Podemos să încerce la rândul lor. 

Podemos (stânga radicală) a pus presiune luni asupra socialiştilor spanioli cu care negociază pentru a forma un guvern. 

Regele Felipe al VI-lea urmează să înceapă, miercuri, a doua rundă de discuţii pentru a desemna un nou candidat la învestitură.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.