Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

În timp ce România tremură de frică, Spania explică de ce a introdus taxa pe bănci

blacknews.ro
Banca Centrală a Spaniei spania

Ministrul spaniol al Economiei, Nadia Calvino, a afirmat vineri că este echitabilă impunerea taxei pe bănci de trei miliarde de euro, bani care vor finanţa politicile destinate să îi ajute pe spanioli să facă faţă creşterii preţurilor la energie şi inflaţiei, deoarece creditorii au fost salvaţi în timpul crizei financiare şi vor beneficia de pe urma majorării dobânzilor, transmite Reuters.

Luna aceasta, premierul Pedro Sanchez a anunţat că Spania va introduce, temporar, taxe pe bănci şi companiile din energie, care ar urma să genereze venituri de aproximativ şapte miliarde de euro în 2023-2024.

Guvernul de la Madrid se aşteaptă să strângă două miliarde de euro pe an în 2023 şi 2024 de pe urma unei taxe impuse pe profiturile excepţionale generate de companiile de utilităţi în acest an şi anul viitor, în timp ce o taxă pe instituţiile financiare ar urma să aducă venituri suplimentare de 1,5 miliarde de euro pe an, a explicat Pedro Sanchez.

Vineri este programată o întâlnire între şefii băncilor şi guvernatorul Băncii Centrale a Spaniei, prima de când taxa a fost anunţată de premierul Pedro Sanchez.

"Decizia a fost luată. Majoritatea cetăţenilor spanioli o înţelege şi o susţine, deoarece aşa este corect", a afirmat ministrul Economiei la postul de televiziune TVE.

Oficialul nu a dorit să comenteze dacă la întâlnirea de vineri vor fi prezentate detalii suplimentare privind taxa, spunând doar că va exista "un schimb de opinii".

Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat pentru Reuters că Ministerul Bugetului încă lucrează la finalizarea detaliilor.

Încă trebuie rezolvat impactul invadării Ucrainei de către Rusia, a explicat Calvino. "Trebuie să începem cu acele sectoare care fac profiturile excepţionale şi care trebuie să contribuie la finanţarea acestui răspuns la război", a adăugat ministrul Economiei.

Joi, Banca Centrală Europeană a majorat ratele dobânzilor, pentru prima dată în ultimii 11 ani, indicând că ar putea urma noi creşteri în 2022, într-un efort de a reduce nivelul record al inflaţiei în zona euro.

Calvino a declarat că această decizie va majora inevitabil veniturile băncilor.

Joi, şefii băncii spaniole Bankinter au avertizat că noua taxă va afecta creşterea economiei şi încrederea investitorilor în sectorul bancar. Vicepreşedintele BCE, Luis de Guindos, a avertizat contra oricăror taxe, deoarece riscă să afecteze solvabilitatea sectorului bancar.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.