Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Spaţiile Istorice ale fostului Palat Regal s-au redeschis pentru public

Wikipedia
Palatul Regal

Spaţiile Istorice ale fostului Palat Regal se redeschid pentru public începând de miercuri, de Ziua Universală a iei, Sufrageria Regală, Sala Tronului şi Scara Voievozilor putând fi vizitate până duminică, între orele 11,00 şi 17,00.

Potrivit unui comunicat al Teatrului Nottara, transmis miercuri AGERPRES, momentul redeschiderii coincide cu Ziua Universală a Iei, marcată anual, din 2013, pe 24 iunie, odată cu sărbătoarea Sânzienelor, a Drăgaicei şi a Sfântului Ioan de Vară, graţie iniţiativei şi efortului depus de ONG-ul La Blouse Roumaine, potrivit agerpres.ro.

Citește și: O nouă poveste reală despre decesul unui pacient non-Covid: Nu a fost o criminală. Nu a luat vieți. În schimb, a platit cu a ei

"Pentru a pune în valoare legătura dintre Palatul Regal şi portul tradiţional, Muzeul Naţional de Artă al României a invitat patru actriţe ale Teatrului Nottara la o şedinţă foto specială în aceste spaţii istorice. Actriţele Ioana Calotă, Creguţa Hariton, Daniela Minoiu şi Mihaela Subţirică au purtat ii cusute manual după modele foarte vechi, din diferite zone ale ţării, puse la dispoziţie de Asociaţia La Blouse Roumaine prin Şezătoare Bucureşti. Fotografiile au fost realizate de Mădălina Mihai Art Photography", informează sursa citată.

Legăturile iei cu regalitatea sunt semnificative, se precizează în comunicat.

"Atât regina Elisabeta, cât şi regina Maria au îndrăgit portul tradiţional românesc şi l-au adoptat în ţinutele lor, inclusiv la întâlniri de rang înalt. Fotografiile cu regina Maria în costum popular sunt renumite, iar în expoziţia de portrete regale, aflată în încăperea de lângă Sala Tronului, găsim chiar şi câte un tablou cu cele două regine îmbrăcate astfel. O altă conexiune importantă se regăseşte în decoraţia palatului, refăcut de regele Carol II şi de regina Maria după incendiul care a mistuit corpul central în anul 1926. România Mare era un stat tânăr la vremea aceea, în căutarea unei identităţi naţionale, iar portul popular a fost unul dintre elemente unificatoare la care s-a apelat, inclusiv în lucrările de artă care înfrumuseţează palatul. Astfel, invitaţii de seamă, români sau străini, prezenţi la festivităţile din sufrageria regală primeau un mesaj subtil pe toată durata vizitei, prin lucrările de mari dimensiuni reprezentând femei şi bărbaţi în portul popular, realizate de Iosif Iser şi Rudolf-Schweitzer Cumpăna", precizează Teatrul Nottara.

Citește și: Codrin Ștefănescu a explodat la adresa ministrului Muncii: Sinistra nu a scos o vorbă despre majorarea pensiilor, despre salarii și șomeri

Urcând impozanta Scară a Voievozilor, pe care de-a lungul timpului au păşit toţi cei patru regi ai României, invitaţii din trecut, dar şi vizitatorii din prezent, sunt aşteptaţi în capătul treptelor de "Apoteoza" lui Arthur Verona, fresca de pe plafon ce reprezintă alegoric Marea Unire, punând poporul în prim-plan, drept recunoaştere a rolului său în construcţia României Mari. Şi alte lucrări de dimensiuni mai mici din Palatul Regal transmit discret mesaje despre importanţa poporului, prin includerea de personaje în port tradiţional în compoziţii.

În prezent, Ziua Universală a iei este marcată în 50 de ţări de pe 6 continente, fiind un model de diplomaţie culturală şi civism. Numele ONG-ului La Blouse Roumaine este inspirat de la tabloul omonin realizat de pictorul francez Henri Matisse, un admirator al iei, care a realizat mai multe lucrări pe acest subiect. Două dintre acestea se află în patrimoniul Muzeului Naţional de Artă al României.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.