Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Specialist explică de ce a ajuns prețul aurului la nivel record

bijuterii

Scumpirea aurului la Bucureşti până la un nivel record este atât rezultatul aprecierii aurului în dolari, cât şi al avansului dolarului faţă de leu, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, Claudiu Cazacu, Chief Strategist la XTB România.

"Creşterea aurului la Bucureşti la niveluri istorice este atât rezultatul aprecierii aurului în dolari, cât şi al avansului dolarului faţă de leu, care a adus USD/RON cu mult mai sus decât în 2011, când aurul atingea maxime istorice. De la acele niveluri, preţurile actuale (1.493 dolari/uncie) sunt cu peste 20% mai jos, în dolari. Aprecierea aurului (în dolari) e rezultatul mai multor factori: incertitudinea referitoare la economie care provine din intensificarea tensiunilor comerciale dintre China şi SUA, îngrijorări de ordin geopolitic, între care cele din Orientul Mijlociu, dar posibil şi asociate cu Coreea de Nord sau manifestaţiile din Hong Kong, şi aşteptările ca băncile centrale să opereze măsuri de stimulare monetară, de la tăieri de dobândă în SUA până la eventuala repornire a injecţiilor de lichiditate în zona Euro", a spus Claudiu Cazacu.

El susţine că trendul ascendent actual este unul accelerat, venind după ani de fluctuaţii relativ restrânse, din 2016 încoace, şi, deşi este de aşteptat să apară episoade de temperare sau chiar corecţii semnificative, argumentele fundamentale enumerate anterior nu par a fi simplu de disipat pe orizontul temporal al lunilor următoare.

Gramul de aur s-a scumpit miercuri cu 3,54 de lei (1,78%), până la valoarea de 202,1739 lei, de la 198,6284 lei, cât anunţase marţi Banca Naţională a României (BNR), aceasta fiind o valoare record.

Metalul preţios a mai trecut pragul de 202 de lei în data de 5 octombrie 2012, când a fost cotat la 202,0812 lei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.