Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Specialiştii ANPM: 'Datele furnizate de Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului sunt validate şi verificate zilnic'

newsweek.ro
calitatea aerului oras centrala

Valorile indicilor privind calitatea aerului reprezintă o medie mobilă a cifrelor din ultimele 24 ore, ceea ce înseamnă că o valoare orară foarte mare măsurată într-o zi influenţează media calculată, chiar dacă restul valorilor orare sunt mici, susţin specialiştii Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM), într-un comunicat transmis, miercuri, AGERPRES.

"Datele furnizate de Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului (calitateaer.ro) sunt validate şi verificate zilnic de agenţiile judeţene pentru protecţia mediului şi de Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului - Centrul Evaluare Calitate Aer. Valorile acestor indici de calitatea aerului reprezintă o medie mobilă a valorilor din ultimele 24 ore, ceea ce înseamnă că o valoare orară foarte mare măsurată în ultimele 24 ore influenţează media calculată, chiar dacă restul valorilor orare sunt mici. De exemplu, în municipiul Bucureşti chiar şi în ziua de 23 martie 2022, ora 13:00, indicele de calitatea aerului este 'rău' din cauza valorilor orare din intervalul orar 13:00- 17:00, din ziua precedentă", menţionează instituţia, potrivit Agerpres.ro.

Potrivit sursei citate, site-ul www.calitateaer.ro, dedicat informării publicului în timp real, privind parametrii de calitate a aerului, monitorizaţi în cele peste 150 staţii de pe toată suprafaţa României care alcătuiesc Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului (RNMCA), prezintă situaţia actualizată orară a valorilor indicilor conform Ordinului de Ministru nr. 1818/2020 privind aprobarea indicilor de calitate a aerului, care reprezintă un sistem de codificare utilizat pentru informarea publicului privind calitatea aerului.

Miercuri, Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a anunţat faptul că valoarea concentraţiilor de monoxid de carbon nu va fi ridicată deasupra României în următoarele zile.

În analiza ANM cu privire la concentraţiile de monoxid de carbon în zona României, în perioada 23 - 25 martie 2022, se menţionează că, potrivit simulărilor modelelor numerice rulate în cadrul Administraţiei, miercuri, în estul şi în sud-estul României, circulaţia aerului se va realiza predominant dinspre nord şi nord-est spre sud, iar vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări în Dobrogea şi în nordul, centrul şi estul Munteniei, unde rafalele vor fi în general de 45-55 km/h. În restul teritoriului, circulaţia aerului se va realiza predominant din sector nord-vestic şi vestic, iar vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări izolate, cu precădere în regiunile centrale.

"Din seara zilei de miercuri (23 martie), circulaţia aerului se va realiza predominant dinspre nord-vest - nord spre sud-est - sud. În intervalul menţionat, în zona de interes nu se vor semnala precipitaţii, exceptând ziua de 25 martie când acestea îşi vor face apariţia pe arii restrânse", subliniază specialiştii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.