Există 7 alimente pe care nu ar trebui să le consumi niciodată după data limită de consum sau riști să te confrunți cu ”insecte mortale”.
Multe alimente pot fi consumate în condiții de siguranță după data limită de consum, dar un dietetician a avertizat că există unele care ar fi mai bine să fie aruncate la gunoi.
Gustările precum șunca, Brie și chiar fructele proaspete pot provoca dureri de stomac, diaree și vărsături.
Dar acestea, ca și altele, pot duce și la apariția unor bacterii mai grave, cum ar fi listeria, brucella, salmonella și E. coli, care pot fi mortale.
Potrivit lui Jenaed Brodell, fondator al Nutritiona and Co, iată ce trebuie să evitați pentru a scăpa de probleme de sănătate.
1. Șunca
Cel mai bine este să vă feriți de mezeluri și de cărnurile preambalate odată ce acestea depășesc data limită de consum recomandată.
Jenaed, un dietetician specializat în sport, a declarat: "Acestea sunt predispuse la contaminare bacteriană, inclusiv listeria și nu ar trebui consumate pentru a reduce riscul de toxiinfecție alimentară".
2. Lapte
Produsele lactate, cum ar fi laptele și iaurtul, pot găzdui, de asemenea, bacterii precum listeria monocytogenes.
Aceasta poate provoca boli grave, în special la femeile însărcinate, la persoanele în vârstă și la persoanele cu un sistem imunitar slăbit, a precizat Jenaed.
3. Brânză
Același lucru este valabil și pentru brânzeturi - în special soiurile moi, cum ar fi Brie.
"Acestea ar trebui aruncate dacă au depășit data limită de consum", a spus Jenaed.
4. Pui
Carnea și păsările de curte perisabile, atât cele crude, cât și cele gătite, sunt "foarte sensibile" la dezvoltarea bacteriilor "dăunătoare", în special salmonella, E. coli și Campylobacter.
Jenaed a spus că, consumul acestor alimente după data limită de consum poate crește riscul de intoxicații alimentare, așa că este mai bine să fie puse la coșul de gunoi.
5. Fructe proaspete
Un aliment ceva mai puțin evident, dar potențial riscant, este reprezentat de fructele proaspete.
Jenaed ar evita, de asemenea, salatele și legumele preambalate, odată ce acestea au depășit termenul de valabilitate.
Ea a spus: "Aceste alimente au un risc mai mare de contaminare bacteriană și pot favoriza creșterea agenților patogeni, cum ar fi salmonella sau listeria."
6. Ouă
Ouăle expirate ar trebui, de asemenea, să fie aruncate, potrivit lui Jenaed.
"Pe măsură ce ouăle îmbătrânesc, bariera de protecție numită cuticulă se diminuează, făcându-le mai susceptibile la pătrunderea bacteriilor, inclusiv a salmonellei", a spus ea.
"Pentru a fi în siguranță, cel mai bine este să le consumați înainte de data limită de consum".
7. Laptele ”formulă” pentru copii
Și, în cele din urmă, este "crucial" să respectați cu strictețe datele limită de consum de pe alimentele și formulele pentru copii.
Aceste produse sunt special concepute pentru sugari, care sunt mai susceptibili la dezvoltarea bacteriilor.
Jenaed a spus: "Consumul de formule expirate poate prezenta riscuri grave pentru sănătate, astfel încât nu este sigur să faceți acest lucru.
"Conținutul nutrițional se poate degrada, astfel încât vitaminele, mineralele și alți nutrienți esențiali care sunt cruciali pentru creșterea și dezvoltarea sugarului pot să nu mai fie prezenți în cantități adecvate.
"De asemenea, poate deveni un teren propice pentru bacterii dăunătoare precum Cronobacter, pe care sistemele imunitare în curs de dezvoltare nu le pot combate.
"Pentru a prioritiza sănătatea și siguranța bebelușului dumneavoastră, este esențial să respectați data limită de utilizare de pe ambalajul formulei."
Cu toate acestea, există o mulțime de articole din dulap care sunt în mare parte bune de consumat după data de pe ambalaj.
Opțiunile de obicei sigure includ:
Alimente cu termen de valabilitate, cum ar fi conservele, pastele uscate, orezul și cerealele
Alimentele congelate, cum ar fi legumele, fructele, carnea și mâncărurile preparate
Brânzeturi tari, cum ar fi cheddar, parmezan sau elvețian
Jenaed a spus: "Nu uitați, data limită de consum este stabilită de producător pentru a indica perioada în care alimentele sunt la cea mai bună calitate și siguranță.